Konspirationsteorier

Sanninng eller galenskap?

LCHF, svininfluensan och ovetenskap

friskt svinFettdoktorn Annika Dahlqvist backar inte efter kritiken mot påståendet att LCHF skulle ersätta vaccination mot svininfluensan. Istället lägger hon in tvåan i ett inlägg på sin blogg: ”Ett bra försvar mot infektioner: LCHF.”

Det är lite synd, eftersom jag personligen känner flera personer som följer LCHF, går ner i vikt och säger att de mår utmärkt. LCHF kanske är en bra form av kolhydratsbantning, kanske rentav ett sätt (för en del människor) att äta bättre.

Det fettdoktorn talar om är dock inte kolhydratsbantning eller ett sätt att äta bättre, det är en frälsningslära som ska rädda oss alla. En rörelse som ska krossa den stora konspirationen, som förstört vår tidigare nästan perfekta hälsa.

Sammanfattningsvis är hennes blogginlägg en rad påståenden utan bevis, påståenden som läggs fram som självklara sanningar. Det är samma typ av kvasivetenskapliga argumentation som vi de senaste åren hört från andra nyandliga och alternativmedicinska profeter. Några godbitar:

”Vi i LCHF-rörelsen har, genom kunskapssökande och egna erfarenheter, utarbetat ett naturligt sätt att försvara oss mot inkräktare i kroppen. Vår gemensamma erfarenhet visar att det fungerar.”

Vilken gemensamma erfarenhet? Var finns statistiken, randomiseringen och kontrollgrupperna?

 ”Varje cell i kroppen och hela immunsystemet ska byggas upp av naturligt fett och protein för att få en god funktion. Kolesterolet, med alla dess fraktioner, är också absolut nödvändigt för byggnad och funktion. Vi ska inte äta läkemedel och kemifetter som sänker kolesterolhalterna i kroppen.”

Var finns bevisen för att hög andel ”naturligt” fett och protein i kosten eller höga kolesterolvärden i kroppen förbättrar immunförsvaret?

Är det kanske samma ”gemensamma erfarenhet”? Är denna gemensamma erfarenhet lika med mejl till fettdoktorn, från folk som anser sig ha blivit friska av LCHF? Alltså anekdoter eller fallstudier med bevisvärdet noll?

”Människorna har under utvecklingen varit jägare och samlare den allra längsta tiden. Då var det fet animalisk mat som gällde som bas, och därtill kom den samlade maten: ätliga blad, rötter, nötter, frukter och bär, i mån av tillgång och säsong.”

Någon enhetlig stenålderskost har inte funnits. Dessutom är vilt kött magert. Animaliskt fett kom på allvar med tamdjuren som gav oss fett kött och mjölk.

Att vi gillar fett beror på att vi sällan fick fett under stenåldern och därför skulle passa på om vi hittade något fett. Alltså samma anledning som gör att vi gillar socker, som också var en bristvara under vår utveckling.

Hennes allra senaste inlägg handlar om Läkartidningen. Dahlqvist anar en konspiration bakom att tidningen inte diskuterar kostfrågor mer.

Fettdoktorn har kallats sekledare. Kring sektledare brukar det uppstå en personkult. Jag har inget emot personkult. Att ha en idol eller guru som man älskar gör livet roligare. Hur skulle man kunna få för mycket av kärlek i sitt liv?

Däremot känner jag rent spontant att man måste ha en väldigt stark läggning för personkult, om man ska vilja ha Annika Dahlqvist som sin sektledare.

Till senaste inlägget

Annonser

02 september 2009 - Posted by | lchf | , ,

4 kommentarer »

 1. Håller med dig, hon verkar helt urflippad. LCHF är säkert jättebra kost på många sätt, men det är ingen gud precis. Och vad fan är en fettdoktor egentligen? Visste inte ens att det fanns en sådan yrkestitel… får för mig att det bara är nåt Aftonbladet-påhitt.

  Kommentar av Candy | 02 september 2009 | Svara

 2. Är vilt, och i sådana fall renkött, magert? Ja, kanske om man köper Polaricas skivade och tumlade renskav, eller för all del om man bara äter filén. I traditionell samisk kosthållning har man dock alltid tagit vara på hela renen, även de delar som är fetare och som aldrig hamnar i frysdisken på ICA. Man har druckit buljongen och på så vis fått i sig det överskottsfett som annars försvinner vid kokning, märgbenen är en perfekt källa till fett, liebso (vomfettet) hackar man ned i blodkorven, bieska (bakre delen av sadeln mot svansen) består nästa enbart av fett. Min far sa alltid att en bra ren ska ha en fettkappa som är två fingrar tjock, och förr i tiden förstod man att uppskatta fett. Att Svensson vill ha magert kött renkött gör ju inget, själv tar vi de fetaste djuren till matren, resten går till slakteriet. Därmed skulle jag vilja avliva myten om att vilt alltid är magert.

  Kommentar av Stefan Blind | 05 september 2009 | Svara

  • Håller med! När jag var i Jokkmokk blev jag bjuden på märgben. Det var fett gott!

   Kommentar av Bo Gyllenstake | 07 september 2009 | Svara

 3. Har bara en sak att säga. Har under ett halvårs tid provat denna kost och har aldrig mått bättre. Och- vad är människan skapt att äta? Kolhydrater fanns knappast i överflöd innan människan kom på idén att odla…

  Kommentar av Eva | 11 september 2009 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: