Konspirationsteorier

Sanninng eller galenskap?

När vi åt mättat fett var vi smala

milk

För femtio år sedan hade svenskarna en mer naturlig kost. Lightprodukter var ett okänt begrepp och ingen fetmaepidemi syntes så långt ögat kunde nå.

Ingen drack läsk eller juice till maten. Alla drack mjölk. Mjölken fanns i två varianter: Fet och extra fet. Den extra feta mjölken kallades V-Mjölk, där V stod för vitaminer.

På matbordet fanns det riktigt smör. Margarin var något man bara åt när man inte hade råd att köpa smör.

Svenskt kött med synligt fett var det som gällde. Först på 1970-talet började man avla fram djur med torrt, smaklöst kött utan synligt fett. Då hade myndigheterna skrämt upp oss för fett och vi fick även den ”vattenskadade” blå lättmjölken.

Var det bättre förr? Motargumentet är att fler medelålders män dog i hjärtinfarkt, så medellivslängden var lägre då än nu. Detta berodde dock knappast på att man var för smala! Snarare på den då allestädes närvarande rökningen och sämre akutsjukvård vid hjärtinfarkter.

/Bo Gyllenstake

Till senaste inlägget

Annonser

04 september 2009 - Posted by | lchf | ,

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: