Konspirationsteorier

Sanninng eller galenskap?

LCHF, ö-mentalitet och Beginners Mind

är lchf eller etablissemanget en ö?

För mig och många andra är det en öppen fråga om LCHF är bra och om Annika Dahlqvist i sinom tid kommer att få rätt.

Däremot får vissa LCHF-anhängare mig att tänka på en del ganska påfrestande öbor, sektmedlemmar och fundamentalister jag mött genom åren. Inte på de forskare och supernördar inom olika områden jag haft förmånen att få lära känna.

Med forskarna och supernördarna har jag haft extremt intressanta diskussioner om deras specialiteter,  från datorer och UFO till sanskrit och Vilddjuret 666! Dessa människor har varit passionerade och väldigt udda, men inte inskränkta eller trångsynta.

Är LCHF-are mer fanatiska än andra människor? Det finns absolut inga bevis för något sådant. Troligen är de flesta helt vanliga människor, som kanske oftare än genomsnittet har eller har haft övervikt.

Somliga tycker Annika Dahlqvist låter som en sektledare, men LCHF är ingen sekt utan en kost. Å andra sidan kallar Annika Dahlqvist ”etablissemanget” för sekt. En sekt är dock per definition en minoritet och etablissemanget kan aldrig vara en sekt.

Annika Dahlqvist har även ställt diagnosen att de som inte tror på LCHF lider av vanföreställningar. Vad är en vanföreställning? En sådan är en uppfattning som upplevs som orimlig eller bisarr av andra inom kulturkretsen. Vanföreställningar är en del av kriterierna för att ställa diagnosen psykos enligt diagnosmanualen ICD-10.

Det där med kulturkretsen är viktigt. Om en läkare (shaman) i Amazonas säger att influensa orsakas av ormandar är det ett helt normalt påstående i den kulturkretsen. Om en svensk läkare påstår samma sak kan man gissa att hissen inte går hela vägen upp.

Olika grupper kan ha olika sanningar

Ö-mentalitet

Ö-mentalitet är att alltid kunna och veta bäst. Framförallt är det att vara totalt säker på att man inte har något att lära av utbölingar. Inga så kallade experter utifrån ska komma och tro att de är något. Dessutom kan man redan allt man behöver kunna, så behovet av att lära sig något nytt är minimalt.

Ö-mentalitet uppstår i små isolerade grupper. Folk på små öar måste kunna klara sig själva och därför sägs det att denna mentalitet är allra starkast på just små öar.

The Beginners Mind

Motsatsen är The Beginners Mind, som sägs vara typisk för nobelpristagare och andra riktigt bra forskare. Denna mentalitet innebär att man ser på världen med en nybörjares ögon och hela tiden vill lära sig mer.

Just detta att hela tiden göra nya upptäckter och lära sig nya saker är själva drivkraften i livet.

Sekt

En sekt är en isolerad grupp, som är glad över att vara annorlunda än resten av världen. Sektmedlemmarna är utvalda och har den fullständiga kunskapen om verkligheten. Någon gång i framtiden kanske vetenskapen kommer att nå (nästan) lika långt. Men just nu har sektmedlemmarna hela kunskapen och vetenskapen bara en liten pusselbit.

Sektledaren säger: Don´t try to get a certificate from the ignorant. Med det menar han att okunniga vetenskapsmän inte kan bekräfta sektens rena, absoluta kunskap.

Samtidigt vill sekten missionera. Och då är vetenskaplig bekräftelse guld värd. Skeptiska blivande medlemmmar kan lockas med att det sekten säger bekräftas av modern vetenskap.

Därav allt tal om kvantum, energier och vibrationer i nyandliga sammanhang. Man vill så gärna tro att vedantas och buddhismens världsbilder bekräftas av kvantfysiken. (För att ta ett exempel.)

Sekten har alltså en kluven inställning till vetenskapen. Dels har vetenskapen helt fel om det mesta, dels vill man att den ska ge trovärdighet åt ens egna teorier.

New Age

Den nyandlighet som kallas New Age (”sökare” är en bättre benämning) är dock rena motsatsen till en sluten sekt. Här är man öppen för nya idéer, plockar från det andliga smörgåsbordet och flyger från blomma till blomma.

Den ena veckan är det samisk shamanism som gäller och nästa vecka kristna ärkeänglar. Dessutom tänker man själv och skapar sin egen privata religiositet eller andlighet. Risken för fanatism är minimal.

Fundamentalism

Fundamentalisten behöver inte höra till en sekt eller subkultur. Genom historien har fundamentalism varit mainstream (det normala) och vår egen lagstiftning byggde fram till 1864 på Bibeln. Före 1864 var en stor del av alla rättsfall folk som hade haft för- eller utomäktenskapligt sex!

Fundamentalisten vet att det bara finns en sanning. Om det är en kristen fundamentalist så vet han eller hon att varenda bokstav i Bibeln är sann. Varför? För att Gud skrivit boken. Hur vet han eller hon att Gud har skrivit boken? För att det står i boken att Han har gjort det.

Att prata med en fundamentalist är som att prata med en vägg. Han eller hon är totalt ointresserad av att lyssna, ändra sig eller kompromissa. Och att försöka vara lite snäll och positiv hjälper inte heller. Alla som inte är med är mot!

Till senaste inlägget

Annonser

09 september 2009 - Posted by | lchf | ,

2 kommentarer »

 1. Det var en intressant översikt av sammansvetsade grupper, men i sammanhanget känns den irrelevant, eftersom de som äter lchf-kost utgör en heterogen grupp. Jag tror inte heller att de som äter lchf-kost är mer nyfikna och öppna än andra.

  Om man ska säga något kategoriskt om dessa individer, så skulle man förmodligen kunna säga att en majoritet, har varit eller är överviktiga, och att man har uppnått hälsovinster genom att pröva lchf-kost och därför fortsätter. Jag gissar att du själv inte har några erfarenheter av förbättrad hälsa genom lchf, kanske för att din hälsa redan är bra?

  En grupp som inte finns med i din sammanställning skulle man kunna kalla ”kejsaren och hans undersåtar”. Det är de som vägrar inse att kejsaren är naken, men den var förstås i heller relevant i det här sammanhanget.

  Kommentar av Mats Pettersson | 10 september 2009 | Svara

  • Jag har editerat beskrivningen av LCHF-are efter att ha läst din kommentar. Tack!

   Själv lider jag inte av övervikt, men däremot av sjukdomen Morbus Amandophilus Chronicum. Tyvärr tror jag inte LCHF hjälper mot MAC. Mitt hälsotillstånd finns dokumenterat i den helcrazy new age-tidningen Dagens Industri!

   Kommentar av Roger Krook | 11 september 2009 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: