Konspirationsteorier

Sanninng eller galenskap?

Ät LCHF som en inuit!

Här är det svårt att odla grönsaker

Här är det svårt att odla grönsaker

En sametjej har berättat för mig hur det gick till när svenskarna skulle lära samerna äta som folk. I internatskolorna där samebarnen sattes byttes renköttet, fisken och hjortronen ut mot riktig mat: Havregrynsgröt. I mina öron låter det onekligen som ett nerköp.

Det är svårt att odla havre i samernas land och ännu svårare i inuiternas. Nordliga folk har därför traditionellt levt på i första hand animalisk föda. Inuiternas matvanor hamnade i fokus när man upptäckte hur nyttigt omega-3 i fiskfettet var.

Dessutom är inuiterna levande bevis på att det gått att överleva på en fet, animalisk diet i tusentals år. Hur hanterar kroppen bristen på kolhydrater?

När det inte finns kolhydrater använder kroppen fett för att driva hjärnan. Som en biprodukt skapas ketonkropparna, som vid fasta och svält kan få oss att må dåligt och lukta aceton.

Militära och andra försök har visat att ketonkropparna kan sänka prestationsförmågan. I militära överlevnadssituationer märks detta tydligast. Och in på scenen träder Försvarsmaktens kolhydratbomber i form av energidryck och nödkex.

I en akut situation kan sådana kolhydrater rädda liv. Att leva ett normalt liv i arktiska områden är något helt annat. Inuiternas traditioner visar hur man gör.

Det är inte bara att kapa kolhydraterna och fläska på med protein och fett hur som helst. En undersökning från 2004 kanske är sanningen på spåren.

Jag önskar att alla LCHF-are läste de här tre punkterna!

1. Tid för omställning

Så småningom kan kroppen ställa om driften från kolhydrater till fett/protein och man börjar må som folk igen. I den traditionella inuitkulturen är man mycket medvetna om denna process, enligt undersökningen.

Vita som försökt leva på traditionell inuitföda (pemmican) under polarexpeditioner har inte mått bra. Därför har till exempel militären gått från pemmican till mer kolhydratrika ransoner.

Det verkar ganska tydligt att de vita inte förstått behovet av en period för att vänja kroppen vid energi från fett och protein istället för kolhydrater.

2. Balansera natrium och kalium

Annan traditionell kunskap säger att man måste balansera nivåerna av natrium och kalium i kroppen. Dessa två mineraler styr blodtryck och hur mycket vätska vi binder i kroppen.

När inuiterna levde vid kusten kokade de soppa på den natriumfattiga isen. När de jagade längre in i landet fick de natrium (salt) från vildrenarnas blod.

Vi får kalium från frukt och grönt. Inuitmetoden är att koka köttet och dricka buljongen, som då ger kalium. Om man steker köttet eller häller bort buljongen går man miste om detta kalium.

Alltså: Koka köttet i vatten med låg salthalt och drick buljongen, för att öka halten av kalium på natriumets bekostnad.

3. Ät mindre energi från protein

Dessutom måste man minska proteinintaget till 15-25 energiprocent. Den som inte kunde motstå frestelsen att äta för mycket harar (magert kött) under vårens harjakt fick vårhare-sjukan. Energiprocenten från protein blev helt enkelt för hög.

Av erfarenhet gav man därför det magra köttet till hundarna och åt själva fett kött.

Detta var ett beprövat sätt att inte få för stor energiprocent från protein.

 

Till senaste inlägget

14 september 2009 - Posted by | lchf | ,

3 kommentarer »

 1. Chokladsoppan som serverades på internatet var väl inte heller någon höjdare. Inte precis någon traditionell samisk kost.

  Det finns belägg för att vita under polarexpeditioner har mått alldeles utmärkt av en traditionell inuitföda. En av de mer kända fallen publicerades i Journal of the American Medical Association, redan 1918.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Vilhjalmur_Stefansson#Low-carbohydrate_diet_of_meat_and_fish

  Kommentar av Stefan Blind | 09 november 2010 | Svara

  • Urbefolkningens mat verkar god… Jag tar ”the same”.

   Kommentar av Howdy Doody | 09 november 2010 | Svara

 2. Det är inte bara svenskarna som skulle”göra folk”av saamer.På Soviettiden tog man en gång barnen från föräldrarna(som var sådana ursprungsbefolkningsrepresentanter)och skickat dem på kollo/läger.Efter dieten med frukt;spannmål och grönsaker som de inte tålde blev de flesta så sjuka att de hamnade på sjukhus med dropp.Så blev det slut på dumheterna.

  Kommentar av anita l | 24 december 2012 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: