Konspirationsteorier

Sanninng eller galenskap?

Varför inte sluta äta allt?

Mat? Nej tack, jag är lufterian!

Mat? Nej tack, jag är lufterian!

Ska man skära ner på fett, kolhydrater, protein, tillsatser, socker, salt, kött eller något annat? Det finns ju så många olika åsikter.

Varför inte sluta äta allt? Det måste ju vara den perfekta bantningen, plus att matkontot blir noll. Och så kan man sätta en duk över spisen och använda den som bord. Som en extra bonus har man löst världssvälten också.

Det är en gammal idé. Omkring 2001 var sluta-äta-sekten Lufterianerna omtalade i Sverige. Ett teveprogram visade ett hemma-hos-reportage med ett par som hade slutat äta och lagt en duk över spisen. De hette Curt Jonsson och Ankara.

Denne Curt Jonsson har jag själv träffat. Han är en begåvad mångsysslare med ett förflutet som marknadsförare, maharishi-anhängare, ACIM-anhängare och svensk profil inom New Age. Hans senaste bok (Välkommen till verkligheten, 2005) handlar om att han numera ägnar sig åt att ge folk upplysningsenergin. Och det kan säkert många behöva.

Tydligen har Curt börjat äta igen, han kallar sig åtminstone inte lufterian längre. De andra svenskar som slutade äta omkring 2000 tycks också ha avbrutit luftdieten.

Om de fortfarande var vid liv utan att ha ätit på så många år vore det en sensation, men det är märkligt tyst om saken.

Ja, det är märkligt tyst om hela luftätandet, även om ledaren Jasmuheen fortfarande har gasen i botten och flaggan i topp. Hennes hemsida heter C.I.A. och det tyder ju på en viss humor. Dessutom ger hon bort en gratis e-bok om prana-diet. (Prana är enligt indisk filosofi livskraften vi får när vi andas och den teoretiska förklaringen till att vi kan leva på luft.)

Men helt tyst är det inte i vårt avlånga land. Den alltid lika pålitlige Clas Svahn har nyligen bloggat om luftdieten. Clas tipsar om en lufterian som av olika andliga skäl tar sig en hamburgare och en cola från en känd amerikansk snabbmatskedja. Vi är ju på den här planeten för att äta tredimensionell föda!

Att vi behöver tredimensionell föda i en tredimensionell värld verkar helt logiskt. Och kanske är lufterianismen bara en finare omskrivning för ätstörningar?

Det går utmärkt att vara utan mat en månad eller så, säger experter på överlevnad. (Don’t try this at home.) Kroppen kan ställa om och bryta ner sig själv (fett och muskler) för att få bränsle när det saknas mat.

Inom olika religioner är det vanligt med fasta. Jesus fastade fyrtio dagar, men ordet för ”fyrtio” kan även betyda ”många”. Ordet för ”fasta” kan även betyda ”avstå från kött”. En katolik jag känner följer Jesus exempel så mycket att han inte äter kött på fredagarna. Och det låter ju ganska ofarligt.

Däremot dör man efter några dagar utan vätska. Att testa hur länge man kan vara utan vatten är otroligt dumt och kan ge obotliga skador. Och även renläriga lufterianer säger öppet att de dricker vatten. Eller cola.

Till senaste inlägget

14 september 2009 - Posted by | lchf | ,

1 kommentar »

  1. Hej
    Jag känner tre personer (alla från Helsingborg) som försökte sig på att leva på prana. Den ene har mått så dålig i flera månader .Till slut dränkte han sig av förtvivlan. Innan var han en sympatisk psykoterapevt.
    Andra två har efter par veckor åter började äta. de såg helt sjuka ut..De erkände att de måste äta upp sig igen.Innan försöket var de öppna och frmgånsrika och nu försvan de utt i tystnad de hamnade i en depresion.
    Ivan

    Kommentar av Ivan Vidovic | 27 april 2011 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: