Konspirationsteorier

Sanninng eller galenskap?

LCHF, skräpmat och andra dieter

Skräpmaten ska befria oss alla

Skräpmaten ska befria oss alla

Är LCHF farligt? Och om LCHF är farligt, hur är då riskerna jämfört med andra dieter?

Skräpmat

Mycket, men inte allt, inom snabbmat och färdigmat är skräpmat. Med skräpmat menar man livsmedel med dessa egenskaper:

För mycket fett, ofta transfett
För mycket socker, ofta fruktos
För mycket salt (natrium)
För mycket tillsatser
För lite fiber
För lite fisk, frukt och grönt

Sådan mat är (enligt skolmedicinen) mycket farligare än den extremaste vegandiet. En ensidig diet med skräpmat kan leda till bland annat övervikt, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Varför är skräpmaten så populär, särskilt bland barn? Socker och fett skapar lustkänslor i hjärnan. Salt maskerar dålig smak. Glutamat förstärker den naturliga smak som finns.

Barn har en medfödd längtan efter socker och fett, dvs modersmjölk. Dessutom är de rädda för giftiga grönsaker och annat med bittra smaker. Framför svalget sitter en skyddsmur med smaklökar, som larmar om barnet är på väg att svälja något bittert. Därför blir alltid spenaten och broccolin kvar på tallriken!

Laktovegetarian

En laktovegetarian äter inte kött, fisk och ägg. Dieten är varken bättre eller sämre än vanlig blandkost. Man kan äta både nyttigt och onyttigt inom ramarna för en laktovegetarisk kost.

Vegan

En vegan tar bort mjölkprodukterna och missar då protein, kalk, D-vitamin och särskilt vitamin B12. Om man äter bönor och tar tillskott fungerar en vegankost utmärkt.

Makrobiotik

Denna kost undviker livsmedel med för mycket ying eller yang. I praktiken innebär det att värmebehandlad säd, med balanserad ying och yang, blir grunden i kosten. Proteinbrist bland makrobiotiker har rapporterats.

Levande föda

En extrem, råkostbaserad vegankost. Risk för undernäring, särskilt om man inte äter tillräckligt stora portioner.

Frukterian

En frukterian äter bara frukter och ”grönsaksfrukter” som man kan ta utan att skada växten. Risk för brist på vitaminer, mineraler och energi.

Lufterian

En lufterian lever på luft, eller åtminstone på enbart dryck. Den som slutar äta dör förr eller senare, men det kan ta något år. På kort sikt bryts kroppens fett och muskler ner vid fasta.

LCHF

En LCHF-are undviker kolhydrater. I motsats till annan low carb försöker LCHF ersätta protein med fett. (Se inlägget Ät som en inuit.) Risken för ”proteinförgiftning” bör därför vara mindre än med andra low carb-dieter.

Hur är det då med fettet? De flesta forskare anser att allt mättat fett i LCHF inte är bra. Det har gjorts tusentals undersökningar på fett och resultaten är delvis motstridiga. Alla är därför inte överens, men myndigheterna följer majoriteten och rekommenderar mindre mättat fett i kosten.

Om man lever på bacon får man för mycket salt, dvs för mycket natrium i förhållande till kalium. En LCHF-are kan få kalium från frukt och grönt och kanske även från köttbuljong. (Inuiterna igen.)

Folk som äter mycket frukt och grönt är friskare, men vi vet inte riktigt varför. Vad vi vet är att frukt och grönt ger fiber, vitaminer, mineraler samt  antioxidanter och andra skyddsämnen. LCHF-aren undviker kolhydratrika rötter men kan äta frukt, blomkål, brocolli och annat som växer ovan jord.

LCHF är ingen renlärig diet, utan kan vara mer eller mindre strikt från person till person. Inom ramarna för LCHF kan man äta varierat.

En fördel med LCHF är att man slipper läsk, godis, pommes frites och mycket annan skräpmat.

Om man är kraftigt överviktig och går ned i vikt med LCHF innebär viktnedgången i sig stora hälsovinster.

Forskning på LCHF saknas i princip, men LCHF tycks inte vara någon extrem eller farlig diet.  

Om LCHF är världens räddning är tillsvidare en öppen fråga. Mer forskning behövs och man behöver se hur ett stort antal personer mår av att följa LCHF i många år.

Till senaste inlägget

18 september 2009 - Posted by | lchf | ,

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: