Konspirationsteorier

Sanninng eller galenskap?

Varför äter vi som vi gör?

Godis skapar lustkänslor i hjärnan

Godis skapar lustkänslor i hjärnan

Varför äter vi det vi äter? Vi äter det som finns. Kan vi välja så väljer vi att äta enligt vår tradition eller på ett sätt som får oss att verka coola.  

På 1800-talet var det hungersnöd i Sverige. Ändå vägrade folk äta den svamp skogen var full av. Svamp var ”koföda” och den som i desperation tog sig en kantarell ångrade sig efteråt. Och idag skulle väl många hellre svälta än äta hund eller katt!

Ett stenåldersfolk ville framställa sig som storviltjägare och fick olika jakttroféer med sig i gravarna. När man analyserade skeletten såg man att de i verkligheten ätit mest fisk. Så mat kan vara status.

Under vikingatiden var ”grötätare” ett skällsord. När någon fick höra att en fiende dött sade han: -Ja, han åt väl ihjäl sig på gröt. Att äta gröt var en lågstatusmarkör, ungefär som rökning har blivit i dagens Sverige. I amerikanska filmer äter trailertrash alltid macaroni and cheeze, tydligen losermat over there.

Som jag skrev i förra inlägget kom snabbmaten när husmödrarna började lönearbeta. Idag, läste jag nyligen, lägger en svensk familj 14 minuter om dagen på matlagning. Då blir det inte mycket stekt skogsfågel.

Maten avspeglar i högsta grad samhället. Under sextiotalets rekordår fanns det förvärvsarbete till de före detta husmödrarna, om inte annat kunde de alltid få jobb på Kvickly eller Tempo. (Namnen på den tidens butikskedjor säger för övrigt en hel del om tidsandan.) Och efter arbetet vispade Mor ihop Mexicanasoppa från Knorr. Snabbt, gott och närande. Eller åtminstone snabbt.

På lördagen kunde något som kallades Pappas Matlagningsshow inträffa. Då intog Pappa köket och lekte mästerkock med barn och blomma som publik. Sedan pratade han flera dagar om sin fantastiska köttsås. Mor lyssnade, rörde sammanbitet i Mexicanasoppan och bakom hörnet väntade Grupp 8.

Idag är det tevekocken i det matpornografiska programmet som står för matlagningsshowen, med Pappa som publik.  Mamma är inte där, hon skjutsar ungar till Fiolen eller har stuckit iväg och bildat ny familj med ny man och nya barn.

Mellan matporrens skogsfågel och flamberade fikon slänger Pappa in en American Pan Pizza i mikron och låter sig väl smaka. Både stenåldern och femtiotalet känns avlägsna.

Allra viktigast för våra matvanor (och hela vår hälsa) är troligen klyftorna i samhället. När klyftorna i Ryssland ökade efter kommunismens fall sjönk medellivslängden, ett tecken på kraftigt försämrad folkhälsa.

I vårt land innebär klyftorna att barn med fattiga, lågutbildade eller utanförstående föräldrar får sämre mat. De får mer läsk, godis och skräpmat och lider mer av fetma än barn med rika och välutbildade föräldrar.

Fattiga kan använda godis, skräpmat och tobak för att självmedicinera, dvs trösta sig själva. Socialbidragstagare är den grupp som röker överlägset mest. Fattiga kan även vilja att fattigdomen inte ska märkas utåt, så barnen slipper skämmas. De kan säga: -Vi har inte råd att äta på Mc Donalds och just därför ska du få göra det.

Medelklassens föräldrar har ett annat självförtroende och kan ställa mer krav på barnen. Därför får medelklassens barn bättre mat och mer fysisk träning.

Och allra bäst mår förstås överklassen. Makt är både sexigt och bra för hälsan.

Den som vill förbättra folkhälsan ska alltså inte i första hand ändra myndigheternas kostråd, utan minska klyftorna i samhället.

Det är inte många som äter chips, dricker läsk och röker för att de tror det är nyttigt! Väldigt få av våra beslut grundas på förnuft och logik. Dessutom är vanans makt stor. Och beroendets makt ännu större.

Som jag skrivit tidigare kan råttor bli sockerberoende. Om vi människor verkligen kan bli fysiskt beroende är oklart, men vi kan helt klart bli psykiskt beroende, dvs etablera vanan att få sockerkickar.

Socker skapar lustkänslor i hjärnan. Fett gör oss lugna och vänliga, medan socker gör oss glada och speedade. Precis som man kan blanda heroin och kokain för maximalt välbefinnande, så kan man blanda sin egen drog av fett och socker.

And that’s how chokladkakan was born.

Trött på sockerkickar?  Två andra sätt att skapa lustkänslor i hjärnan är sex och musik. Här är ett exempel på himmelsk musik, som du kan lyssna på i väntan på mitt nästa inlägg.

Det kommer att handla om skräpmat, LCHF och andra dieter.

Till senaste inlägget

18 september 2009 - Posted by | lchf |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: