Konspirationsteorier

Sanninng eller galenskap?

Varför blir en del tjocka och en del smala?

frosseri

Varför blir en del tjocka och en del smala? Den smala kan säga: -Om jag såg ut som du skulle jag sluta äta. Alla kan bli smala, det fanns inga feta människor i koncentrationslägren.

Den tjocka kan då svara: -Du kan äta vad som helst och är ändå bara skinn och ben. Jag går upp i vikt om jag bara tittar på en chipspåse.

Beror övervikt på dålig karaktär eller låg ämnesomsättning? Troligen varken eller.

Om man slänger på mer ved på en brasa än som brinner upp, växer vedhögen. Om man slänger på mindre än det brinner upp krymper brasan. På samma sätt går vi ned i vikt om vi tillför mindre energi än vi gör av med.

Den överviktiga kan tolka detta som kritik, att övervikt beror på dålig karaktär och oärlighet. Alla fetton, som påstår att de bantar, beställer hem pizza och vräker i sig när de tror att ingen ser. Övervikt skulle därmed vara självförvållad och ingen sjukdom.

Så enkelt är det inte. Många människor med dålig karaktär är smala. Skillnaden kan ligga i hur vi reagerar på ämnen som signalerar aptit och mättnad.

Den som hittar ett läkemedel mot övervikt blir miljardär. Just nu tycks forskningen fokusera på de hormoner och signalämnen som gör oss mätta eller hungriga.

Blir man överviktig av att inte röra på sig? Nej, inte bara av det. På våra sjukhus och vårdhem finns det massor av underviktiga patienter, som inte rör på sig. De är oftast underviktiga för att de saknar aptit och äter för lite.

Detta är ett enormt hälsoproblem, som nästan inte alls diskuteras. Istället skär man ner kostnaderna genom att byta ut de sjukas riktiga mat på riktiga tallrikar mot industritillverkad föda i plastlåda. Gamla och sjuka är för svaga för att protestera, så politikerna kan känna sig trygga.

När en akut underviktig eller undernärd tas in på sjukhus får den socker (glukos) direkt in i blodet. Sedan byter man slangen mot sockerhaltiga näringsdrycker i papptetra. Flytande socker lurar aptitregleringen och även den som saknar aptit kan dricka sådan dryck och gå upp i vikt.

Vänta ett tag! Söt vätska kan användas för viktökning. Man kan få i sig energi utan att bli mätt. Aptiten kan tom öka, både genom sockrets aptitökande effekt och sockersuget (rebound) när insulinet sprutas ut och blodsockret faller.

Att överviktiga, särskilt barn, dricker massor av läsk är alltså synnerligen anmärkningsvärt. Här kan en del av förklaringen till fetmaepidemin finnas.

Troligen beror den globala fetmaepidemin på en kombination av olika diet- och livsstilsfaktorer. Vi dricker mer läsk, äter mer skräpmat, rör mindre på oss, sitter mer helt stilla framför datorer och äter större portioner.

En muffins the american way är stor som en halv sockerkaka. En mellanläsk skulle ha kallats stor för några år sedan. Supersize me!

Därför går många upp i vikt. Varför lyckas en del gå ner i vikt?

Även den underligaste diet kan fungera på kort sikt. Om man bara äter grapefrukt, hårdkokta ägg eller hallonbåtar tröttnar man helt enkelt och äter mindre. Men vem kan och vill hålla en sådan diet resten av livet? Man måste hitta något som fungerar på sikt.

Ibland har vi blivit feta av fett, ibland av alla slags kolhydrater och ibland bara av snabba kolhydrater eller vitt socker. Ibland av att äta för ofta och ibland av att äta för  sällan. Ibland för att vi inte äter enligt vår blodgrupp eller prakriti.

Och ibland har vi blivit feta för att vi tänker på fel sätt. Tänk dig smal!

Somliga går ner med bantningsthé, så länge de tror på metoden. När de slutar tro fungerar det inte längre. Här gäller det att förstå att det inte är någon skillnad mellan inbillning och verklighet. Båda sakerna är upplevelser i hjärnan och ingenting annat.

Om vi tänker på något sexigt visar kroppen alla tecken på sexuell upphetsning. Det är inte inbillning, utan en högst verklig reaktion.

Om vi tänker på god mat vattnas det i munnen och kurrar i magen, en lika verklig reaktion.

Och om vi tror att bantningsthé gör oss mätta så kommer den mättnadskänslan som ett brev på posten. Därför kan overksamma preparat under en tid få oss att gå ned i vikt. En del personer som köpt hönsfoder som bantningspreparat av bedragare har gått ner i vikt, blivit nöjda och beställt mer.

Övervikt är alltså ett mycket  komplicerat ämne. Saken blir inte bättre av den moralistiska inställningen, att feta är lata och får skylla sig själva. Eller åtminstone betala sina läkemedel själva.

Varför har somliga svårare än andra att hålla normalvikt? Om man ska våga sig på att slå vad, så är ett stalltips att vårt sätt att reagera på ämnen som signalerar aptit och mättnad spelar en nyckelroll.

Den som har stor aptit och inte känner när den blir mätt kan (i längden) ha svårare att klara av skräpmatens, läskens, torsdagsmysets, datorernas och tjugofyratimmarssamhällets risker.

Kanske är vi fetmaepidemins orsaker och botemedel på spåren?

Till senaste inlägget

19 september 2009 - Posted by | lchf | ,

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: