Konspirationsteorier

Sanninng eller galenskap?

LCHF – frälsningslära eller diet?

Mmm.. fett gott!

Expressen skriver om Annika Dahlqvists krav på dem som arrangerar föreläsningar med henne. Det är ingen smutskastning (även om ”önskemål” blivit ”krav”) utan ett referat av det pm som den nu rikskända ”Fettdoktorn” skickar ut.

Annika Dahlqvists personliga kampanj för LCHF jämförs dessutom med Al Gores korståg mot klimathotet. Det borde väl vara en komplimang? Allvarligt talat så är artikeln naturligtvis kritisk, annars skulle den inte ha något nyhetsvärde.

Kritiken ligger i att Dahlqvist ställer ovanliga krav, som syftar till att omvända folk till LCHF. Hon vill inte tala för en för liten publik eller för de redan frälsta. Dessutom ska föreläsningen helst leda till tex studiecirklar i LCHF. Så talar en missionär.

Det är inte lätt att höras i mediabruset och att bli en nyhet om man inte är folkkär kändis eller aktuell dokusåpadeltagare. Dahlqvist har bevisligen hittat ett koncept som fungerar.

Allt har sitt pris och priset Annika Dahlqvist får betala är att bli betraktad som sektledare, konspirationsteoretiker eller lite vrickad. Om hon inte står ut med det kan hon hålla en låg profil och slippa synas i media.

Så till rubrikens fråga, är LCHF en diet eller en frälsningslära? Svaret är ja. För Annika Dahlqvist och några till är LCHF en frälsningslära. Sådana genvägar till lycka finns det gott om i senmoderniteten och att ha något att tro på är alltid kul. I vårt avförtrollade samhälle kan vi behöva lite magi.

Det speciella med vissa LCHF-anhängare är att de ser konspirationer överallt. Etablissemanget, eller snarare läkarvetenskapens illuminati, försöker dölja sanningen om LCHF-koden. Alla som inte är med är mot. Alla som tycker annorlunda kommer att få ändra sig. Denna ton hör man i vanliga fall inte från hälsorörelser, utan från höger- och vänsterextremister.

Samtidigt är LCHF en diet eller en kul grej för väldigt många. Det finns ingen statistik, men jag skulle gissa att de flesta som är inne på LCHF helt enkelt har gått ner i vikt och/eller börjat må bättre av dieten.

Och för dem spelar det ju egentligen ingen roll om några tongivande LCHF-människor verkar lite lustiga. Eller olustiga.

Till senaste inlägget

Annonser

22 september 2009 - Posted by | lchf | ,

1 kommentar »

  1. Vore det inte på tiden att du börjar granska LCHF på lite närmare håll? Om någon ärlig forskare eller obstinat ”bråkmakare” för fram sanningar som går stick i stäv med vad multinationella läkemedel och livsmedelindustrierna och hela kostetablissemanget tycker…är det väl inte konstigt att man försöker förtala, marginalisera och förnedra denne. Så jobbade även de stora kapitalstarka tobaksindustrierna, när det begav sig.. Deras forskare, advokater, reklammän och även ”trovärdiga” politiker gjorde allt som stod i deras makt att slå ner ”negativ reklam” i skoskaften (läs larmrapporter) och lyckades nästan få oss att tro tobak var nyttigt för oss. Nu står en ny kamp för dörren och samma smutsiga metoder kommer till gagn. Denna gång gäller det bl.a socker, e-nummer och felaktiga kostråd som gör oss sjuka eller dödar oss i förtid.

    Kommentar av Goran van Den Buske | 23 september 2009 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: