Konspirationsteorier

Sanninng eller galenskap?

Kolesterol byggde denna vackra kropp (1)

lchf-girl4

Hur gör man för att bli friskare och leva längre? Den vanligaste dödsorsaken i Sverige idag är hjärt-kärlsjukdomar. Stroke och infarkt kan även ge kraftigt försämrad livskvalitet. Att vårda hjärt-kärlpatienter är dyrt för samhället och påfrestande för de anhöriga.

Finns det något sätt att öka oddsen att få vara frisk? Vad är den viktigaste anledningen till hjärt-kärlsjukdomar?

Den viktigaste orsaken tycks vara sociala och ekonomiska klyftor i samhället. Att fattigdom, låg utbildning och utanförskap kan vara ohälsosamt är lätt att förstå.

Underligt nog verkar det även negativt att några är omåttligt rika. Klyftorna i sig tycks vara ohälsosamma. Kanske blir ett samhälle med stora klyftor hårdare och därmed ohälsosammare, ett egoistiskt samhälle där man slickar uppåt och sparkar neråt, ett samhälle med fascistisk människosyn där barn, gamla och sjuka får klara sig själva bäst de kan?

Klyftorna har även en indirekt effekt, genom att fattiga och lågutbildade får ett hälsofarligt beteende. De röker mer, tränar mindre, äter mer skräpmat och är oftare överviktiga. Allra sämst mår socialbidragstagare och förtidspensionerade.

Att lågutbildade inte skulle veta hur man ska leva hälsosamt är knappast hela förklaringen. Hur många tror det är nyttigt att röka? Men om man känner sig som en loser ligger det kanske närmare till hands att ”koppla av” med en cigarrett, lite chips och tevespel, än att ta en joggingrunda eller kandidera till EU.

Eftersom sådana onyttigheter dämpar ångesten, kallas beteendet ibland självmedicinering. Rökning är både lugnande och uppiggande och därigenom en av de mest beroendeframkallande droger som finns. Rökning är i sig en av de största riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom. Saken blir inte bättre av att man numera dessutom stämplas som ”trash” om man röker.

Fattiga och lågutbildade utsätts också för mer negativ stress, tex i form av maktlöshet både på jobbet och fritiden. Att inte ha resurser att lösa sina problem är mycket stressande och gör oss (via kroppens stressreaktion) sjuka.

Att ha de rätta kontakterna och resurserna förvandlar istället problemen till roliga utmaningar. Den som inte ens kan skriva och överklaga ett felaktigt beslut kallades förr ”politiskt fattig”. Idag säger man loser.

Enligt informationen om hjärt-kärlsjukdomar i FASS är sådana ”socioekonomiska faktorer” mycket viktigare för folkhälsan, än vilka blodtryck och kolesterolvärden medborgarna har.

Vegetarianer är friskare och lever längre än andra. Om man synar gruppen närmare ser man att kosten inte förklarar allt. Vegetarianer tillhör oftare högre samhällsklasser. Dessutom röker de mindre och lever hälsosammare.

Detsamma gäller troligen folk som tex mediterar, följer Ayurveda eller håller på med Tai Chi Chuan.

Den positiva vinklingen är att dieter och hälsorörelser kan sporra medlemmarna att leva hälsosammare. En tonåring som blivit vegan kanske inte röker, super och knarkar utan att tänka efter före, på samma sätt som en skräpmatsätare. Att intressera sig för sin hälsa kanske kan starta en god cirkel. Dessutom är optimism hälsosammare än pessimism.

Såsom ovan, så och nedan. Vi ska i nästa inlägg lämna det stora samhällsperspektivet och kasta oss in i fettmolekylernas värld.

Häng med!

Till senaste inlägget

28 september 2009 - Posted by | lchf | ,

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: