Konspirationsteorier

Sanninng eller galenskap?

Rökning byggde denna vackra kropp

Rör inte min rökpaus!

Rör inte min rökpaus!

Människan är allätare och kan överleva på olika sorters kost. Även om maten kan vara mer eller mindre hälsosam, så finns det mycket annat som påverkar hur vi mår. Ett av de största hoten mot vår hälsa är rökning.  

Ändå har rökning på olika sätt uppmuntrats. En gång i tiden sponsrade tobaksindustrin svartvita filmstjärnor om de rökte på vita duken. Den allmänna synen på rökning har fram till helt nyligen varit direkt positiv. Rökning har uppmuntrats på arbetsplatser och i hela det offentliga rummet. Rökare har prioriterats på icke-rökares bekostnad.

Normalt ser vi missbruk och beroende som sjukdom. Som all sjukdom ska missbruk och beroende bekämpas. Folk som är sexmissbrukare eller spelberoende behöver inte ha sämre karaktär än friska. Arvsanlag, exponering och otur kanske kan göra vem som helst tillräckligt sårbar?

Därför finns ett visst förmynderi: Man får inte dricka alkohol på allmän plats eller sniffa thinner på krogen. Sexmissbrukare får inte ta en gökpaus på jobbet och det finns inga gökrum eller gökrutor där de kan ösa på för fullt.

Knarkarna är mest diskriminerade. De får inte knarka på jobbet, på krogen, på stan, på balkongen eller i bilen. Sedan det blev olagligt att knarka får de faktiskt inte knarka överhuvudtaget.

Underligt nog finns det ett stort undantag: Rökning ses som ett personligt  val eller en mänsklig rättighet. En sexmissbrukare som krävde att få ta gökpauser på jobbet skulle bli utskrattad. Att rökaren ska få ta sina rökpauser har fram till idag setts som en självklarhet.

Först rökte alla överallt. Icke-rökaren fick finna sig i att röken låg tät på arbetsplatsen, i väntrummet, på finlandsfärjan och i andras hem och bilar. På restaurangen fick icke-rökaren skära sig fram genom dimmorna med kniv – och  sedan gå hem och tvätta röklukten ur kläder och hår. Icke-rökaren, inte rökaren,  betraktades som lite konstig. (Jag vet, jag var där!)

Sedan kom rökrummen. T.o.m. i skolor och på sjukhus sattes lokaler av till detta ändamål. På en del arbetsplatser gjorde man rökrummet trevligt med kalla drycker i ett kylskåp, en darttavla på väggen och bekväma soffor. Där kunde rökarna ta en liten paus och umgås under avspända former på betald arbetstid. Ändå kände sig många diskriminerade för att de inte fick tvinga icke-rökarna att inandas sin rök.

Sedan fick rökarna gå ut och röka. Fortfarande var det ändå ett avbrott i arbetet och lite gemytlig samvaro. Om vädret var bra kunde det vara rätt okej att stå på lastkajen med en kopp kaffe i ena handen och en cigarrett i den andra. Jag brukade gå ut och ”röka passivt” för att få en paus och lite miljöombyte.

Utanför sjukhusen fick rökarna inte stå och röka i dörrarna, så man satte upp busskurer som fick fungera som rökrutor. Utanför cancersjukhuset i Solna var det trängsel i rökrutan. Patienterna bolmade som skorstenar. Om tobaksindustrin sponsrade sjukhusets inköp av busskurer förtäljer inte historien.

Jag läste att rökningen i USA dödar fler än trafikolyckor, mord, självmord och AIDS tillsammans. En stilla undran: Varför uppmuntrar man rökandet och inte det betydligt hälsosammare sexmissbruket? Många stora män som Roosevelt, Kennedy, Clinton och Mao Zedong sägs ju ha varit lagda åt det senare hållet.

Sveriges sexmissbrukare kräver gökpauser på jobbet!

Rökarna säger att de, med sin rökning, är en stor resurs på arbetsplatsen. Borde man inte kunna ta tillvara sexmissbrukare inom olika erotiska minoriteter? Deras entusiasm borde kunna bli en stor resurs inom näringsliv och offentlig förvaltning. Några exempel:

Fönstertittarna kan bli entusiastiska fönsterputsare, som brinner för sin uppgift.

Pedofilerna kan vakta den övriga personalens barn.

Exhibitionisterna kan stå för underhållningen på kick-offen.

Lustmördarna kan minska personalstyrkan vid behov.

Nekrofilerna kan begrava avliden personal.

Om man tänker lite positivt kan alla missbruk och beroenden vändas till något positivt! Always look on the bright side of life!

Till senaste inlägget

30 september 2009 - Posted by | lchf | ,

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: