Konspirationsteorier

Sanninng eller galenskap?

Gå ner i vikt med LCHF

Mage efter LCHF

Mage efter LCHF

Att LCHF botar kroniska sjukdomar, stärker immunförsvaret och förlänger livet är starka påståenden. Starka påståenden kräver starka bevis. Några sådana finns inte, men det har å andra sidan inte gjorts någon forskning på LCHF.

Att göra stora, randomiserade, kontrollerade undersökningar där man följer massor av folk  under lång tid är mycket dyrt. Att få anslag till forskning om alternativmedicin är nästan omöjligt och med de enorma löftena hamnar LCHF nästan i den kategorin. (En kategori som Stephan Rössner kallar Den alternativmedicinska sagohörnan.)

Men det har ju ingen betydelse för hur bra eller dålig LCHF är som bantningsmetod. Det svåraste när det gäller att både gå ner och sedan hålla vikten på lång sikt kan vara hunger och längtan efter mat. (Mycket forskning tycks peka i den riktningen.) Att leva på grapefrukt eller Nutrilette kan fungera två veckor, men knappast två år.

Om mindre kolhydrater betyder mindre anabola signaler via insulinet och om detta i så fall har praktisk betydelse vet vi inte säkert. Däremot är det ganska troligt att fett ger mättnadskänsla. Att man står sig längre på ägg och bacon än grapefrukt verkar väl ganska rimligt. Och LCHF är ju inte en snabbkur, utan en långsiktig kostomläggning.

Man kan tycka vad man vill om Annika Dahlqvists stollerier, men LCHF är åtminstone gammal hederlig kolhydratsbantning. Om du är hälsofarligt överviktig kan det därför vara klokt att prova LCHF.

Och försök göra som farbror Skaldeman säger och bara gå ner ett par kilo i månaden, så blir det skonsamt för kroppen. Det viktiga är ju inte att gå ner snabbt, utan att kunna behålla den nya och hälsosammare vikten!

Till senaste inlägget

Annonser

02 oktober 2009 - Posted by | lchf | , ,

1 kommentar »

  1. LCHF är den enda dieten som fungerat för mig. Tänker fortsätta använda mig av den.

    En diet jag rekommenderar till andra för övrigt.

    Kommentar av gå ner i vikt | 05 juni 2010 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: