Konspirationsteorier

Sanninng eller galenskap?

Annika Dahlqvist knäckt av skeptikerrörelsens pris

Kost för skeptiker

Den svenska skeptikerrörelsen Vetenskap och Folkbildning har gett Anika Dahlqvist ett ”kalkonpris” som Årets Förvillare. Deras motivering låter så här:

”Till Årets förvillare 2009 utses läkaren Annika Dahlqvist. Skälet är att hon under året uttalat sig på ett särskilt ovederhäftigt sätt om kopplingen mellan kost och sjukdom. Hon har varnat för vaccination mot svininfluensa och i stället förespråkat en omläggning av kosten, helt utan något vetenskapligt stöd. Om hennes råd hade följts skulle influensan ha skördat fler dödsoffer.

Annika Dahlqvist har också spridit egendomliga påståenden om kopplingen mellan kosten och cancer. Den som äter en kost med mycket fett får enligt henne inte cancer, vilket inte bara är okunnigt utan skuldbelägger människor som insjuknar i cancer. Bakom myndigheternas råd ser hon en konspiration av industriintressen. Hon påstår att ”etablissemangets” kostråd orsakar cancer och att mammografi därför inte skulle behövas. Ett sådant uttalande riskerar att leda till att kvinnor avstår från mammografi och till att fler fall av bröstcancer inte upptäcks i tid. I stället för att förstå att det ligger diskussioner bakom varje beslut, där fördelar vägs mot nackdelar med de rekommendationer som ges, föredrar Annika Dahlqvist konspirationsteorier.

Som läkare har Annika Dahlqvist ett särskilt ansvar för att arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Att i stället sprida okunnigt tyckande och direkta felaktigheter är att missbruka sin ställning och det motiverar att hon får utmärkelsen Årets förvillare.”

Aftonbladet skriver att Fettdoktorn är knäckt. Att kända personer är knäckta är en klyscha, men enligt tidningen säger Annika Dahlqvist själv att hon är knäckt och har gråtit hela dagen, att hon till och med ifrågasätter om hon ska fortsätta arbeta för LCHF.

Men priset handlar inte om LCHF som bantningsmetod och ganska lite om LCHF som kost. Istället är det Annika Dahlqvists ovetenskapliga uttalanden skeptikerna retat sig på. Ganska logiskt, eftersom det handlar om en skeptikerrörelse som öppet och medvetet bekämpar allt som är alternativt eller obevisat.

Kommentar

Egentligen har väl (för att ta ett exempel) survivalisterna rätt när det gäller mycket om samhällets sårbarhet, men ingen lyssnar på folk med foliehattar. Som tongivande person med stort genomslag i media borde ”Fettdoktorn” tänka på detta och tänka först och prata sedan i framtiden. Om Annika Dahlqvist till exempel tror att svininfluensan har skapats av CIA och/eller läkemedelsindustrin borde hon inte säga det som den representant för LCHF hon uppfattas som. Hon kan väl starta en konspirationsblogg under pseudonym?

Och när det gäller LCHF är ju läget att det saknas vetenskapliga bevis både för och mot. En öppen, nyfiken attityd borde alltså vara mer logisk än pajkastning och låsta positioner.

Till senaste inlägget

30 december 2009 - Posted by | lchf | ,

1 kommentar »

  1. Bra kost minimerar riskerna för infektioner och även, hör och häpna, cancer. Det är en jättegammal sanning. Cancertumören lever på socker. Får man inte berätta hur man undviker sjukdomar, med risk för att skuldbelägga de som redan är sjuka? När det gäller influensavaccinet har det nu i efterhand visat sig att Annika hade helt rätt. Som vanligt skadades fler människor av vaccinet än av sjukdomen. Många experter ger henne även rätt angående mammografin. Jag är glad att det finns folk som kommer med obehagliga sanningar. Vi behöver det.

    Kommentar av Goran van Den Buske | 02 september 2010 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: