Konspirationsteorier

Sanninng eller galenskap?

Globalisering och coca-colanisation

Att världen blir mindre kan vara positivt. Vi kan idag njuta av kryddor och delikatesser från världens alla hörn. Invandringen har gett oss torghandel, restauranger och matbutiker med en helt ny bredd. Nöjesresandet må vara miljöskadligt, men folk har åtminstone upptäckt att thaimat är gott. Vitlök, olivolja och mycket annat har blivit en del av den svenska vardagskosten. Och som en motreaktion har gammal svensk husmanskost blivit högstatus och lyxmat.

Men ofta verkar det som om globaliseringen leder till att den sämsta sortens skräpkultur sprids. Urbefolkningar börjar dricka coca-cola och får diabetes. Många barn äter idag lördagsgodis de flesta dagarna i veckan. Och (nästan) överallt kan man idag på nordamerikanskt manér köpa och slänga i sig en donut eller muffin på stående fot. Vem f-n orkar laga riktig mat?

Självklart finns det gigantiska ekonomiska intressen bakom denna utveckling. Men för att inte tappa sin positivitet och framtidstro måste man försöka se det från den ljusa sidan. Kapitalismen struntar i vad vi konsumerar, bara vi konsumerar mycket och ofta.

Och i grund och botten är marknadsekonomi att ge folk vad folk vill ha. Låt oss hoppas att efterågan och därmed utbudet när det gäller bra, människovärdig föda ökar under 2010!

PS

Jag har fortfarande inte startat frysen och saknar den inte. Däremot slipper jag frestelsen att låta pizzabitar, piroger, skivat rostbröd och annat skräp slinka ner i matkassen. Och färsk blomkål funkar lika bra som fryst! Om man lagar en stor kastrull med köttgryta då? Tja, en köttgryta blir bara godare av att stå i kylen, medan den förlorar smak om man fryser ner och tinar upp den.

DS

08 januari 2010 - Posted by | lchf | ,

2 kommentarer »

  1. Och oftast är det u-länder, eller länder med dålig allmänbildning som drabbas hårdast av proftihungriga företag. Jag har sett länder som varit som en petrisskål av färdiga produkter…

    När det gäller köttgrytor, bara man kylt ner dom rätt och ser till att kylen håller rätt temperatur, så klarar den sig lätt iallafall upp till 5 dagar. Bästa är att kyla ner i vattenbad, man ska väll eftersträva under +8c inom två timmar…

    Kommentar av Duckling | 16 februari 2010 | Svara

  2. Vitlök är ju en gammal svensk kulturväxt. Redan på Gustav Vasas tid klagade man på bönderna som stank avskyvärt på grund av all vitlök de proppade i sig.

    Bort med skräpet och gå in för bra mat av hög kvalitet även i restaurangnäringen. Var kan man gå ut en kväll, ta en öl och få en riktigt god köttgryta?

    Kommentar av Stefan Blind | 16 mars 2010 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: