Konspirationsteorier

Sanninng eller galenskap?

Civilisation och dekadens

De flesta i vårt samhälle reagerar negativt på en tomt där gräset får växa som det vill. Fråga min gode vän Sten-Sture, som blev hatad i hela kvarteret när han lät tistlarna blomma på villatomten. Hellre ska det se ut som kvarteret i filmen Edward Scissorhands med Johnny Depp, där alla följer normen.

Om man inför ”ordning” i ”kaoset” uppstår civilisation. En snaggad gräsmatta är likvärdig med en öken som biologisk mångfald betraktad, men den är civiliserad och folk nickar gillande när de ser det massakrerade gräset. En formklippt häck är också civiliserad, medan ett naturligt buskage är ”skräpigt” och behöver ”snyggas upp”.

Vägen till civilisation är ordning, disciplin och självövervinnelse. Därför blir njutningsmedel ett tecken på dålig karaktär och ociviliserat beteende. Are Waerland ogillade inte bara socker, kaffe, tobak och alkohol. Till och med kryddor ansågs av den tidiga hälsorörelsen vara njutningsmedel och därigenom tecken på dekadens och förfall. Men så hade ju rörelsen vissa band till Sparta och Rom.

Enligt en rasistisk teori är raserna kring ekvatorn bortskämda, det är bara att plocka lite kokosnötter om de blir hungriga. Därigenom har de blivit slöa, karaktärslösa och njutningslystna. Att arbeta och spara inför vintern är för dem ett okänt begrepp, eftersom det aldrig blir vinter. Den nordiska rasen har istället härdats av hårt arbete för överlevnaden – kort sagt blivit civiliserad. En sådan rasism var allmänt accepterad före Auschwitz. Are Waerland var därför inte mer nazist än någon annan när han kallade den nordiska rasen för Hälsans Utvalda Folk.

Sex och ätande är populära områden för folk som vill bestämma hur andra ska leva. Den som följer sin naturliga sexlust får veta att den har sex som en kanin. Den som följer sin naturliga hunger får veta att munnen går hela tiden, som på en kanin.

Istället ska man gå upp tidigt och äta en stadig frukost, dagens viktigaste mål. Vem har hittat på det uttrycket? Jag tror det kommer från amerikanska teveserier. För de flesta är det naturligare att äta huvudmålet mitt på dagen när systemet går på full fart, än att tvinga i sig gröt i svinottan när kroppen bara skriker att den vill sova en stund till.

Just därför blir det så civiliserat att övervinna sig själv och äta huvudmålet på morgonen. Den som tar nattmackor eller lagar vickning efter 21.00 får däremot stämpeln ”karaktärslös” i pannan. Något som är så njutbart kan inte vara bra!

Mitt budskap är inte att avskaffa frukosten och återinföra vickningen. Låt alla äta när de är hungriga istället. Att evolutionen skulle ha gett oss en hunger som hotar vår överlevnad är osannolikt, då hade människan dött ut för länge sedan.

Men: Just civilisationen kan utgöra det stora hotet när den kortsluter vårt belöningssystem. Socker (och i viss mån fett) aktiverar vårt belöningssystem, producerar dopamin och ger oss eufori. Det är evolutionens sätt att säga vi har gjort något bra, som vi ska försöka göra oftare.

Problemet är att socker och andra njutningsmedel är för lätt åtkomliga i civilisationen. Vi behöver inte söka, finna och gräva upp ormrot för att få sockerkicken. Vi behöver bara ta en promenad till skafferiet eller sträcka ut handen mot godispåsen på skrivbordet.

Vår fysiologi är inte konstruerad för en sådan situation. Paradoxalt nog leder alltså civilisationen till just den kortsiktiga njutningslystnad, som den skulle förhindra. Om man släpper lös en treåring i en godisaffär äter den tills den kräks.

Hela vår civilisation befinner sig just nu i den godisaffären.

13 september 2010 - Posted by | lchf |

1 kommentar »

  1. Håller med om allt i detta inlägg…Från början till slut.

    Kommentar av Goran van Den Buske | 13 september 2010 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: