Konspirationsteorier

Sanninng eller galenskap?

Goda nyheter: Du kan påverka din hälsa!

Om LCHF har rätt, så är det iofs obehagliga sanningar för Coca-Cola och Kellog’s. Kapitalismen är dock flexibel och jag tror inte det skulle vara några större problem för dem att ställa om produktionen om efterfrågan ändrades.

Men nu rekommenderar ju inte det så kallade etablissemanget läsk, kalaspuffar och andra vanebildande sockerbomber – tvärtom. Visst kan man bråka om smör kontra smörgåsmargarin, men det är ingen big deal. Svenska myndigheter säger att psykosociala faktorer är mycket viktigare än hur man äter. Det största hotet mot folkhälsan är varken smör eller margarin, utan sociala och ekonomiska klyftor.

Underligt nog verkar det negativt för folkhälsan även att några (som i oligarkernas nyliberala Ryssland där medellivslängden sjunkit) är orimligt rika. Men kanske är sambandet bara att sådan nyrikedom hänger ihop med hård och omänsklig kapitalism?

Däremot är budskapet att man själv kan påverka sin hälsa och livslängd synnerligen behagliga sanningar. Detta evangelium är dessutom LCHF, alternativmedicinen och Livsmedelsverket överens om. Enligt den etablerade forskningen är de flesta faktorerna, som avgör hälsan och livslängden, sådant som man själv kan påverka.

Det viktigaste tycks vara att undvika rökning, stillasittande och alkoholmissbruk. Tobak är världens mest spridda och vanebildande drog och naturligtvis ligger det enorma ekonomiska intressen bakom denna lagliga drog. Alkohol är en av de största orsakerna till olyckor, självmord, våld och allvarliga sjukdomar i vårt land – även om den samtidigt som bekant sätter guldkant på mångas tillvaro.

Att ha en positiv inställning och söka hjälp i livets svåra perioder är också oerhört viktigt, det kan vara skillnaden mellan liv och död. I unga åldrar är depression den vanligaste dödsorsaken och denna sjukdom kan man faktiskt (enligt aktuell forskning) bota ganska lätt med kognitiv terapi, genom att lära sig att inte fastna i negativa tankespiraler och överdriven pessimism.

Att den globala kapitalismen vill få oss att äta, dricka och röka deras skit är ingen konspirationsteori, det är marknadsekonomi. Att politikerna (möjligen med undantag av vissa miljöpartister, gammelkommunister och nationalsocialister) är deras lakejer är något politikerna själva numera stolt framhåller.

Den positiva sidan av marknadsekonomin är att kapitalet lika gärna säljer nyttiga saker till oss. De bryr sig inte om vad de säljer, så länge vi konsumerar. När hälsokost och alternativmedicin slog igenom såg läkemedelsindustrin möjligheterna. När du köper ginseng, vitlök och liknande, så är det sedan många år de största läkemedelsföretagen som levererar. Piraterna inom motkulturen köptes snabbt upp när naturläkemedel blev en bra affär. För att ta ett exempel.

Forskare är inte bättre eller sämre människor än andra. En del är köpta eller ohederliga, många har sina käpphästar och de flesta måste tänka på sin egen karriär. Just däför är forskningen av tradition konservativ. När media hoppar på det senaste (som konsumenterna och därmed annonsörerna och aktieägarna vill ha) tar forskarsamhället det lugnt. Den som loggar in på Livsmedelverkets hemsida och blir förbannad för att det inte börjat rekommendera LCHF ännu, har inte förstått hur det fungerar.

Det finns en inbyggd tröghet, som skyddar oss mot dagsländor, även om denna tröghet samtidigt förstås bromsar om en dagslända skulle visa sig vara en bestående sanning. Men det kan man aldrig veta i förväg.

De flesta är dock överens om det viktigaste:

1. Rök inte
2. Rör på dig
3. Tag det försiktigt med alkohol
4. Ät så du håller vikten och mår bra

Om man dessutom söker hjälp och/eller lär sig hantera personliga problem, så kan man öka sin chans till längre liv och bättre hälsa.

LCHF då? Annika Dahlqvist och hennes mest fanatiska efterföljare hamnar ibland i det stolliga, ungefär som vissa privatspananare när det gäller palmemordet. Helt oavsett eventuell stollighet, så är det ändå sant att palmemordet är olöst och att man kan påverka sin egen hälsa.

Därför är det mest hälsosamma att se LCHF och andra mer eller mindre kontroversiella teorier som en kul grej. Kanske kan en lära bli inspiration till förändrad livsstil, kanske kan man gå ner i vikt, kanske lär man sig något nytt om sig själv.

Och skulle man bli av med övervikt, stillasittande eller rökning så har man starkt ökat sina odds för ett långt och friskt liv.

Om att tänka själv

För övrigt vet jag inte om budskapet i mitt förra inlägg gick fram. Tanken var att selektiva nyheter kan bevisa vad som helst utan att säga direkta osanningar. Om tidningarna skriver om folk som blivit sämre av anti-depressiv medicin, men inte om alla som fått tillbaka ett värdigt liv genom dessa läkemedel, så blir budskapet att denna medicin borde förbjudas.

På samma sätt kan ”sekter” framställas som livsfarliga. Någon dagslända inom alternativmedicinen kan få ett rykte som lösningen på allas problem. Och så vidare.

Man ska därför inte skaffa sin verklighetsuppfattning enbart från Aftonbladet. Sök information, läs böcker, fråga specialister och ha ett öppet sinne och en vilja att ompröva gamla sanningar och lära dig något nytt!

Så kanske du upptäcker att bilden i Aftonbladet inte alltid är den enda eller bästa.

Kan man undvika alla problem?

Om man läser viss självhjälps- new age och management-litteratur kan man det. Själv tycker jag Dalai Lama har en mogen syn på oundvikligt lidande: Det är sådant som orsakas av sjukdom, åldrande och död. Även andras!

Det finns inget positivt i andras lidande och det vore självbederägeri att försöka bli glad när någon mår dåligt eller dör. Det vore minst lika dumt att tro att man kan hindra alla andra från att bli sjuka och dö!

Vad man kan göra är att försöka undvika att fastna i överdriven pessimism, när den första chocken gått över. Jag tror det fungerar åt båda hållen: Det kräver personlig mognad och att ta sig igenom kriser är samtidigt vägen till personlig mognad.

Kanske till och med till visdom. Man brukar säga att kunskap finns i böcker, medan visdom bara kan uppnås genom livserfarenhet.

Till startsidan

13 oktober 2010 - Posted by | lchf |

1 kommentar »

  1. Bra och innehållsrik text! 🙂

    Kommentar av Skönhetsbloggen! | 13 oktober 2010 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: