Konspirationsteorier

Sanninng eller galenskap?

Tro inte på alla undersökningar

Enligt vetenskapliga undersökningar är människan social, nyfiken och tycker om ost. Så kan det gå när man gör försök på råttor och möss!

Efter neurosedyn-katastrofen är kraven på tester av nya läkemedel enorma. Bara de största läkemedelsföretagen har råd att ta fram nya läkemedel. Man börjar med provrörsförsök och går via djurförsök till större och större tester på människor. Efter flera år kan ett nytt läkemedel bli godkänt.

Samtidigt kan enstaka undersökningar i media och till och med bland forskare tas som bevis för egna älsklingsteorier. I början av 2000-talet kom en undersökning som visade att johannesört inte har effekt mot nedstämdhet eller depression. Då drog somliga i det så kallade etablissemanget en suck av lättnad: Ny forskning visar att johannesört är bluff. Denna uppgift publicerades, ofta med en viss skadeglädje, i media och till och  med i hälsotidningar. Försäljningen av johannesört minskade när medlet nu var ”avslöjat”.

Meanwhile in the lab: SBU är en statlig myndighet, som utvärderar sjukvårdens metoder. Våren 2004 publicerade Statens Beredning för medicinsk Utvärdering (SBU) en rapport om depressionsbehandling. Man hade undersökt 1400 studier och 300 metastudier (studier av ett antal andra studier).  Detta var den mest omfattande utvärderingen hittills. Undersökningen publicerades i bokform och på Internet. Apotekets broschyr om depression byggde på denna undersökning.

När det gällde johannesört fanns det vad man kallar ”måttligt stöd” för att johannesört hjälper vid kortvariga och lindriga depressioner. Biverkningarna tycks vara mildare än hos andra typer av läkemedel (SSRI). Däremot kan johannesört försvaga effekten av andra läkemedel, bla p-piller, hiv-medicin, blodfettssänkande och blodförtunnande medel. Patienter bör därför tala om för sin läkare om de använder johannesört för egenvård.

Sens moral: En enstaka undersökning säger inte mycket.

Om råttornas sexliv

2010 publicerades en undersökning som varnar för att ashwagandha (Withania Somnifera, ”indisk ginseng”) kan förorsaka sexuella problem hos män. Några indiska forskare tyckte det lät märkligt, eftersom örten i årtusenden använts för att förbättra erektionen och sexlusten hos män.

När de kollade upp undersökningen visade det sig att den bara pågått sex dagar. Hanråttor hade tvångsmatas med ashwagandha-lösning genom en slang ner i magsäcken. Och deras sexliv med råtthonorna hade blivit sämre.

Kunde de små liven helt enkelt ha blivit stressade av forskarnas djurplågeri? Den här gången administrerade man örten på traditionellt sätt. Man köpte torkade rötter på den lokala marknaden, malde dem och blandade pulvret i råttornas pellets. Dessutom pågick försöket längre så de positiva effekterna skulle hinna komma.

Och hör och häpna: Nu visade undersökningen att kosttilskottet gjorde sexlivet bättre – åtminstone om man är en hanråtta och slipper bli misshandlad. Vägen till ett läkemedel mot sexuella problem är fortfarande mycket lång. Dessutom kan man inte ta patent på en växt, vilket kan minska läkemedelsindustrins intresse för att satsa alla miljoner som krävs. Åtminstone vissa forskare tror dock att ashwagandha balanserar könshormonerna, minskar den oxidativa stressen och får oss att klara livets påfrestningar bättre.

Detta är ett exempel på varför undersökningar ska vara upprepningsbara. Andra forskare ska kunna göra om försöket och då ska det bli samma resultat.

Om vitaminpiller

Det finns en uppfattning att vitaminpiller är fusk, man ska äta riktig mat istället. Vi har till och med en varning på burkarna: Kosttillskott ska inte ersätta varierad kost. I verkligheten äter de som tar vitaminpiller bättre än de som inte tar tillskott. Folk som är hälsointresserade äter bättre, tränar mer, röker mindre och äter mer kosttillskott.

Aftonbladet skriver ganska ofta att vitaminer är bluff, särskilt om man tar dem i pillerform. Budskapet är att man ska äta riktig mat istället, piller kan till och med vara farliga. En vinkling som känns intuitivt rätt för många: Fuskarna ska straffas.

Här lyfter tabloiden 2009 fram ”Professor Fredrik Nyström som förklarar krig mot grönsaker, motion och vitamintillskott.” Slutklämmen är att rutten mat kan vara hälsosam. So much for bäst-före-datum. Någon har ändå varit sansad nog att låta ”etablissemanget” bemöta hans påståenden.

Bevis är ett starkt ord

Få förstår vad ordet bevis betyder. Att jorden är rund anses bevisat. Annars talar man till exempel om antioxidant-hypotesen eller evolutions-teorin. Det betyder inte att antioxidanter är farliga eller att Adam och Eva skapades för sextusen år sedan, det betyder bara att bevis är ett väldigt starkt ord. Istället säger man att forskningsresultat tyder på eller ger stöd för något.

Att det saknas bevis för en teori betyder inte automatiskt att motsatsen är sant!

Alternativmedicinen har ett annat stort problem. Oftast saknas det helt enkelt undersökningar som ger stöd för olika teorier. Det beror på att det är oerhört svårt att få anslag till forskning om ”alternativmedicinens sagohörna”. Här saknas det alltså bevis på grund av att det inte görs någon forskning.

Kärringen mot strömmen

Det finns alltid forskare som går mot strömmen, annars skulle vetenskapen inte gå framåt. Och det finns alltid undersökningar som visar avvikande resultat. Av någon anledning har Annika Dahlqvist och hennes efterföljare hakat på det mesta som går mot strömmen.

Vi behöver inte  vitaminer, antioxidanter är farliga, höga kolesterolvärden är bra och ibland framställs motion som onödig eller skadlig. Vad finns då kvar om man vill få bättre hälsa och längre liv? Jo, naturligtvis att vräka i sig massor med kött, mättat fett, fiberfattig mat och annat som går mot etablissemangets rekommendationer!

Luktar det inte lite försenad tonårsrevolt?

31 oktober 2010 - Posted by | lchf | ,

1 kommentar »

 1. Råttor och möss skall inte få användas i plågsamma djurförsök,det skulle vara förbjudet. Det är djurplågeri,djurskänderi och hets mot djurgrupp!

  Istället så skall det användas mänskliga humana embryonala stamceller och mänskliga humana fosterstamceller,samt humana embryonala blaster cellklumpar navelsträngar moderkakor och efterbördar med mera.

  Då kommer dessutom botemedel mot åldrandet sjukdomar förslitningar och skador fortare fram,förmodligen inom en tio års period.

  Staten skall lägga statliga skattemedel på human embryonal stamcellsforskning,för det är på tiden.

  Kör över alla kristna fundamentalister som är emot denna typen av stamcellsforskning,för dom har inte med det att göra och dom skall bort från politiken.

  Kommentar av Ulla | 05 december 2011 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: