Konspirationsteorier

Sanninng eller galenskap?

SBU om LCHF och diabetes

grönsaker

SBU ska kontrollera att metoder som används inom vården bygger på vetenskaplig grund. Man ska inte kasta bort skattepengar på sådant som kanske inte fungerar. Nya och ”alternativa” metoder är lika bra som alla andra, men det måste finnas stöd i vetenskaplig litteratur.

Så här skriver Dietisternas Riksförbund om diabetsbehandling i en pressrelease med rubriken Ät mer fisk, baljväxter och grönsaker!

Vid typ 2-diabetes har lågfettkost respektive måttlig lågkolhydratkost likartade gynnsamma effekter på HbA1c (”långtidssockret”) och kroppsvikt.

Det saknas studier för att bedöma långtidseffekterna av mer extrem lågkolhydratkost med högt fettintag, såsom LCHF-kost. Säkerhetsaspekterna blir därför särskilt viktiga vid klinisk uppföljning av de personer som själva väljer extrem lågkolhydratkost.

– En kost rik på grönsaker, baljväxter, fisk är bra för vikt, blodfetter och blodtryck – och har nu även visats lägga år till livet, säger Mette Axelsen, universitetslektor vid Avdelningen för Klinisk Näringslära, Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet. Mette Axelsen är en av författarna till rapporten från SBU (Statens Beredning för Medicinsk Utvärdering).

I dagarna [mars 2010] presenterades rapporten ”Mat vid diabetes” från Statens Beredning för Medicinsk Utvärdering, SBU. Att äta lite mindre och röra på sig mer, och att äta mer fisk och grönsaker ger positiva effekter på hälsan. Rapporten från SBU sammanställer de tillgängliga studierna på området. Rapporten är helt i linje med de diabeteskostrekommendationer den europeiska diabetesnutritionsgruppen, DNSG, lade fram 2004.

Grönsaker, baljväxter och fisk är hälsosamma, inte minst för personer med diabetes.

Regelbunden måttlig mängd alkohol minskar risk för hjärt-kärlsjukdom hos personer med typ 2-diabetes. Även kaffe verkar ha en viss skyddande effekt.

Livsstilsbehandling, där råd om kost med reducerat fettinnehåll och ökat fiberinnehåll kombineras med ökad fysisk aktivitet, skyddar personer som riskerar att utveckla diabetes. Även i tidigare SBU-rapporter har egenvårdens centrala roll och vikten av patientutbildning för att sänka medelblodsockret betonats.

Startsida

20 januari 2011 - Posted by | lchf | ,

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: