Konspirationsteorier

Sanninng eller galenskap?

Var det bättre förr?

Bättre förr?

Nu kräver Annika Dahlqvist att skeptikerrörelsen VoF ska ta tillbaka utmärkelsen Årets förvillare, som de gav henne. Men hon ligger inte på något sätt lågt, för att slippa sådana utmärkelser. Snarare tvärtom.

Sjukdomen hjärtinfarkt uppstod när folk började äta margarin istället för smör. Här är beviset från Annika Dahlqvists blogg:

‘-Smör har människorna ätit i många tusen år utan att hjärtinfarkt var en känd sjukdom. På 20-30-talet beskrevs hjärtinfarkt som att det var en ny sjukdom och dödsorsak. Det var när margarinet hade kommit på bred front, och gått om smöret i konsumtion. Alltså kan vi med säkerhet, genom historisk evidens, utgå ifrån att smör inte orsakar hjärtinfarkt.’

Här är citat ur en föreläsning vid Medicinhistoriska Sällskapet, om kardiologins historia:

‘William Hebeerdens beskrev angina pectoris, det vill säga ansträngningsutlösta centrala bröstsmärtor vid mitten av 1700-talet… Man noterade efter hand att den av Hebeerden beskrivna sjukdomen hade dålig prognos och ofta var förenad med plötsliga dödsfall. Med tiden blev det också klart att man vid obduktion av på så sätt avlidna personer ofta fann kraftiga förträngningar i kranskärlen. Kombinationen angina pectoris, plötsliga dödsfall och svåra förträngningar i kranskärlen betecknades med tiden som hjärtattack, “heart attack”, vilket var ett begrepp som under 1800- talet dominerade tänkandet inom hjärtsjukdomarnas område.’

Idag dör folk gamla och den vanligaste orsaken är hjärt-kärlsjukdomar. Socialstyrelsen skriver om dödsorsakerna år 2008: ‘Nästan tre fjärdedelar (72 procent) av samtliga dödsfall inträffade vid 75 års ålder eller däröver….Den vanligaste dödsorsaken är hjärt- och kärlsjukdomar som var underliggande dödsorsak för 42 procent av kvinnorna och för 41 procent av männen.’

Andelen döda i hjärtsjukdomar ökade kraftigt från mitten av 1800-talet till mitten av 1900-talet. Att hjärtinfarkt var en ovanlig dödsorsak förr beror på att folk inte levde så länge att de hann utveckla sjukdomen. I mitten på 1800-talet var Sverige ett av Europas fattigaste länder. Man gjorde insamlingar till Sverige, som vi gör insamlingar till u-länder idag. I Stockholm var medellivslängden 26 år för kvinnor och 20 år för män!

Först när den moderna skolmedicinen gav oss hygien, antibiotika och vacciner steg levnadsåldern dramatiskt och den stiger fortfarande. Nu är den förväntade levnadsåldern (enligt SCB) 83 år för kvinnor och 79 år för män. Samtidigt sjönk barnadödligheten ännu mer. Idag dör bara 3 barn av tusen. I mitten av 1800-talet hade Sverige samma barnadödlighet som dagens länder i Afrika söder om Sahara – eller omkring 200 av tusen.

Hjärtinfarkterna har minskat. Socialstyrelsens statistik från 1987 till 2008 visar att hjärtinfarkterna minskat under hela perioden. Mindre död i hjärtinfarkt är den viktigaste förklaringen till den ökande livslängden på senare tid. Förbättringen beror troligen på mindre rökning och bättre sjukvård.

Förr ökade livslängden för att färre dog i infektioner. Innan den hemska läkemedelsindustrin gav oss antibiotika och vaccin dog folk som flugor i epidemier och infektionssjukdomar.

Den gamla goda tiden, apelsinflickornas, änglamakerskornas och Kulla-Gullas tid, var inte särskilt god och framförallt inte hälsosam. Infektioner, epidemier, dålig kost, dålig hygien, dåliga bostäder, dålig sjukvård och inte minst stora sociala klyftor gav helt enkelt den tidens Sverige en riktigt usel folkhälsa. Folk dog innan de hann utveckla åderförfettning.

Det var den moderna skolmedicinen, demokratin och jämlikheten som skapade en hälsorevolution.

PS

Apropå Annika Dahlqvist: En ny doktorsavhandling avslöjar hur man kan skydda sig mot influensa!

DS

Till senaste inlägget

Annonser

22 februari 2011 - Posted by | lchf | ,

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: