Konspirationsteorier

Sanninng eller galenskap?

Ur spår!

urspåratEn god vän till mig bodde i Hallsberg och kallades bara för Hallsberg, jag kommer inte ens ihåg vad han egentligen hette. Han var urspårad.

Galenskap eller urspårning kan definieras som att ha föreställningar ”som upplevs som bisarra inom kultursfären”. Det där med kultursfären är viktigt. En djungelshaman kan säga att influensa beror på skadligt intrång av en bläckfiskande och vara helt normal. Om en svensk läkare säger samma sak till sina patienter är han eller hon urspårad.

Den svenska skolmedicinen försöker bygga på beprövad erfarenhet och upprepningsbara experiment. Om en forskare får det resultat han eller hon vill ha, ska andra forskare som inte tror på resultatet kunna göra om experimentet och få samma resultat. Däremot räknas det inte om en healer märker att hans eller hennes patienter blir friska av behandlingen. Istället ska man lotta deltagarna till två grupper och inte låta dem veta vilka som får healing och vilka som inte får det. Om de som får healing blir friskare än de som inte får det tyder undersökningen på att healing fungerar. Men bevis kräver många, långa, stora  och dyra försök. Inte ens evolutionen är bevisad, man talar fortfarande om evolutionsteorin.

Bland healers och ortopeder

En god vän till mig (inte han i Hallsberg) var på sjukhuset och visade upp sitt brutna ben. Det hade läkt på ett mirakulöst sätt. Läkaren blev så glad att han ropade på sina kollegor, rummet fylldes av entusiastiska läkare och sköterskor. En sköterska frågade: -Vad har du gjort, ha ha?

-Tja, jag vet inte… jo, förresten…  jag har varit till en healer! En reiki-healer.

Sorlet tystnade, den glada stämningen försvann och plötsligt var han ensam i rummet med den nu inte längre lika glada ortopeden. Sens moral: Att säga ”jag har varit hos en healer” på ett sjukhus är som att säga ”jag dyrkar Satan” i kyrkan. Det är lågt i tak inom skolmedicinens offentliga sektor. Man ska inte kasta bort skattepengar på saker som troligen inte fungerar.

Bland byfånar och nytänkare

Samtidigt så pågår ständig forskning och vården ändras hela tiden i takt med nya rön. En hjärtpatient får mycket bättre vård och har större chans att överleva idag än för några år sedan. Hjärtsjukdomar har hög status och man satsar mycket resurser på forskning. Att vetenskapen ändrar sig hela tiden är alltså ingen svaghet (som många tror) utan dess verkliga styrka.Ändå kan forskare som är före sin tid stämplas som urspårade. Ett vanligt exempel i litteraturen är Semmelweiss, som hävdade att läkare skulle tvätta händerna före operationer. Det slutade med att han spärrades in på dårhus.

Men: Man skrattade inte bara åt Columbus, man skrattade åt byfånen också. Alla som stämplas som urspårade är inte missförstådda genier.

Profit och skit

Mat är enorm bizniz, jag kommer inte ihåg om det är mat eller resor som omsätter mest pengar i världen. De kommersiella krafter som vill sälja undermålig föda, framförallt till barn med lågutbildade föräldrar, är gigantiska. Gå in i din livsmedelsbutik och titta på bergen av chips, godis, läskflaskor, översötade frukostflingor och annat ingen människa behöver om du inte tror mig.

Samtidigt är maten föremål för mode, trender och hajper. Den största kommersiella potentialen ligger i att en diet är ny.Någon som minns Fit for life eller Eat to win? Just därför är vetenskapens kostråd konservativa, de ändras långsamt och ser ungefär likadana ut i hela världen. Vi kommer aldrig att rekommenderas någon modediet av Livsmedelsverket eller läkarna på Karolinska Institutets kardiologiska avdelning. Men råden ändras hela tiden. Vi rekommenderas till exempel inte längre att ersätta fett med kolhydrater, utan att byta ut mättat fett och transfett mot omättat fett, i första hand enkelomättat och omega-3.

LCHF och mainstream-vetenskapen är alltså överens om en hel del, men inte om huruvida mättat fett är bra och långsamma kolhydrater/fibrer farliga. Den mesta forskning som gjorts tyder (av naturliga skäl) på att mainstream-vetenskapen har rätt och LCHF fel. Men som sagt, den som går över till LCHF kommer samtidigt att göra förändringar som ligger helt i linje med etablerad vetenskap, som att skippa skräpmat i form av transfett, socker och fiberfria, snabba kolhydrater. Att äta mer enkelomättat fett och prioritera omega-3 framför omega-6 är också helt enligt Livsmedelsverkets kostråd. Läs själv på deras hemsida om du inte tror mig.

Den som redan kan och vet allt behöver inte lyssna på andra

Men LCHF har samma syn på omvärlden som nationalsocialister och invandringsfientliga alltid har haft: Alla som inte är med är mot. Livsmedelsverket och hela mainstream-vetenskapen är en fiende som ska förgöras.

Forskningen måste gå framåt. En bra forskare ska därför ha the beginner’s mind, vara nyfiken, ompröva sina åsikter och vilja lära sig något nytt hela tiden. Motsatsen kallas ö-mentalitet. Denna mentalitet uppstår i små, isolerade grupper som vill klara sig själva. De är sura och aggressiva och kan och vet bäst. Jantelagen vänds utåt: Det ska inte komma utbölingar och tro att dom kan eller vet något. De fem vanligaste argumenten från befolkningen på en mindre ö är enligt min erfarenhet:

1. Du snackar skit.
2. I arschlet på dig.
3. Du har piss i huvet.
4. Du ska inte komma här och tro att du vet något.
5. Jag har alltid gjort så här och jag har inte dött.

En gång sade jag att det var kolibakterier i deras dricksvatten. Svaret blev nummer två: -Du har nog  kolibakterier i arschlet.

Och det stämde, det är ju därifrån dom kommer!

En annan gång var jag på ön och fick frågan ”Vad hette hon som gjorde Hitler-filmer?”

-Hon hette Leni Riefenstahl och gjorde Viljans Triumf, om partidagarna i Nürnberg, samt Olympia, om olympiaden i Berlin.
-Du snackar skit! (Nummer ett.) Hon var med Hitler i Varglyan, dom var ute och gick med hunden där… jag har det på tungan…
-Menar du Eva Braun?
-Just det. Det var Eva Braun som gjorde hitlerfilmer. Jag visste det hela tiden, men jag kom inte på namnet. Eva Braun hette hon.

Nu ska jag dricka kaffe.

Till det senaste urspårade inlägget

25 mars 2011 - Posted by | lchf |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: