Konspirationsteorier

Sanninng eller galenskap?

Kolhydraternas konspiration

flicka med pralin

Först kan vi konstatera att det ligger en del i att minska på kolhydraterna:

* Så kallad kolhydratsbantning har alltid fungerat. Folk som bara ätit biffar med bearnaise har gått ner. Vetenskapliga utvärderingar tyder på att LC,en diet med lite kolhydrater, gör att folk går ner i vikt. Åtminstone lika bra som med andra bantningsdieter.

* Vi äter för mycket snabba kolhydrater eller ”socker” idag. Vi skulle må bättre om vi åt mindre godis, chips, kaffebröd, chips och liknande. Dels för att det är ”tomma kalorier”, dels för att vi kan få blodsockersvängningar, dels för att vi automatiskt äter mindre nyttig mat om vi äter mycket dålig mat. Den ökande konsumtionen av läsk kan vara en av anledningarna till epidemin av fetma bland barn.

* Människan är anpassningsbar och till exempel inuiter har traditionellt levt på en kost med mycket lite kolhydrater.

Men LCHF tar allt till en nivå som inte stämmer med etablerad vetenskap. Allra värst är Annika Dahlqvist själv. Hennes ständiga budskap är att ”kostråden gör oss sjuka” och hon anser sig förföljd av en konspiration kallad Etablissemanget. Denna sammansvärjning försöker dölja sanningen att alla kolhydrater, inklusive långsamma kolhydrater och fibrer, gör oss sjuka. Etablissemanget vill ha oss ”lagom sjuka” så de kan sälja sina läkemedel till oss. Annika Dahlqvist har sagt att friska människor kanske tål lite kolhydrater, men sjuka människor ska försöka undvika dem helt.

Det finns ingen forskning eller erfarenhet som tyder på att detta stämmer. Kostråden från Livsmedelsverket rekommenderar något som liknar medelhavskost, där vi får energi från en blandning av protein, fett och kolhydrater. Framförallt ska vi äta mer fisk, frukt och grönt, eftersom konsumtion av dessa livsmedel samvarierar med bra hälsa. GI är inne på ungefär samma linje, men sätter fokus på att vi ska äta långsamma kolhydrater och fibrer istället för ”socker”.

stenålderskost

Kanske åt vi mindre kolhydrater när människans hjärna utvecklades, kanske innehöll den hypotetiska stenålderskosten mindre kolhydrater än maten vi äter nu. Helt säkert är att den inte innehåll fredagsmys och läsk. Sockerkickarna fick vi bara när vi hittade ormrot, vildhonung eller vilka sockerkällor som fanns där våra förfäder levde. Det kan alltså ligga något i att vi åt mindre kolhydrater före civilisationen. Först med odlingen (och slaveriet) fick vi vete, ris, potatis, majs, jams och andra kolhydratrika livsmedel i stora mängder. Den som varit med om överlevnadsövningar och försökt få kolhydrater från vilda rötter vet hur svårt det är. Och hur illa dessa rötter smakar.

Men det intressanta är att se vilka konsekvenser odlingen av kolhydratrika livsmedel fått. Vi har lämnat stenåldern och trätt in i civilisationen – på gott och ont.

Utan potatis inget modernt Europa. Utan vete ingen arabisk kultur. Utan ris ingen kinesisk civilisation. Utan majs inget inkarike. Utan kolhydrater inga datorer, månresor, antibiotika mot epidemier eller bypassoperationer. När vi inte längre behövde jaga och samla kunde vi överlåta livsmedelsproduktionen åt bönderna och ägna oss åt att bygga moderna kulturer.

Om LCHF

För övrigt tycks det ha kommit en mot-konspiration. Sant eller falskt, men det påstås att köttindustrin ligger bakom LCHF och liknande dieter. Och att LCHF är en miljökatastrof. Så här gjorde de researchen. Sanningen är väl den att industrin sponsrar forskning och att detta gör forskningen mindre trovärdig. Detta har varit en käpphäst för LCHF-rörelsen, men nu tycks det glada gänget ha hamnat i samma båt.

Som vanligt skriver Zac ett fullständigt briljant inlägg. Rekommenderas!

Själv tycks jag å andra sidan vara ute och cykla. Jag har skrivit att jag tror svenska folket är villigt att äta mer smör och kött, men inte att ge upp sina älskade kolhydrater. Att resultatet kan bli mer Mc Donalds än LCHF. Att LCHF aldrig kan bli stort i Sverige.

Men LCHF kan ha blivit en riktigt stor modediet. Här påstås det att en fjärdedel av svenskarna följer LCHF. Det handlar om intervjuer typ ”opinions-undersökning” som gjordes mars 2011 i samband med utgivandet av en bok om LCHF.

Dagens källkritik: Men om man tittar på siffrorna (http://pagina.se/filer/demoskop_mars_2011.pdf ) så är det 18% (av samtliga) som säger ”ja, till viss del”. Det kan alltså vara så att de ”hört” att man ska äta mindre kolhydrater och mer fett – och delvis försöker tänka på det när de äter. Det handlar alltså inte om att 18% är vad man kan kalla LCHF-frälsta. De som svarar ”ja helt och hållet” är bara 5%. Så ”en fjärdedel (18%+5%) följer LCHF” blev ”en tjugondel (5%) följer LCHF”.

Varför presenteras undersökningens resultat med denna vinkling? Kanske har det ett samband med att undersökningen ska sälja en bok om LCHF för tjejer…

LCHF ligger rätt i tiden

Kanske sammanfattade artisten Petter läget bra när han häromdagen twittrade ”Jag ska sluta äta vitt bröd har blivit vår tids jag ska sluta röka”. GI, LC och andra dieter har spridit uppfattningen att kolhydrater, särskilt snabba kolhydrater, är något man ska akta sig för.

Samtidigt har billigt kött blivit något fler och fler äter sig mätta på. Vi äter dubbelt så mycket kött som på 90-talet. Och då handlar det inte om vilt eller ekologiskt, inte ens om enbart svenskt kött, utan om första bästa falukorv till extrapris i den lokala livsmedelsbutiken. Mer miljömedvetna än så är inte svenskarna idag.

Smör är en trend inom matlagningspornografin, precis som flingsalt var för ett tag sedan. Dessutom är smör gott och billigt. Smöret har tagit slut i butikerna och aftonbladet tror det är kändiskockarnas fel. Från att ha varit en enkelbiljett till åderförfettning har smör blivit en hälsosam och naturlig råvara i den folkliga verklighetsuppfattningen. Något det måste vara bra att äta mer av.

Grädde är också ett enkelt sätt att göra maten godare. Och tre deciliter kostar bara en tia. Hemköp säljer grädde till extrapriset 22 kronor litern. En liter grädde kan göra en stor köttgryta till hela släkten riktigt god. Garanterad succé. Klart grädden är populär.

Dessa trender tror jag inte är Annika Dahlqvists fel eller förtjänst, men utvecklingen har gjort att många spontant kan tycka LCHF känns rätt. Om jag ska göra ett försök att förklara varför så många ”delvis” försöker följa LCHF.

I sammanhanget kommer jag att tänka på de trådkapare som invaderar Aftonbladet och varje tråd där deras hjärtefråga diskuteras. Det tycks vara två grupper, som Zac kallar antimuslimska och fettkramare. Om dessa individer är bra eller dålig reklam för sin rörelse kan man diskutera, men de är åtminstone väldigt irriterande. Forumen och kommentarsfälten har blivit deras megafon och tonläget är milt uttryckt uppskruvat. Det finns läkare som inte tycker det är kul att diskutera kostråd längre, när dessa personer dyker upp överallt. Aftonbladet har tagit bort möjligheten att kommentera anonymt för att ”stoppa hatet”.

Till bloggen i folieformat

11 oktober 2011 - Posted by | lchf | , ,

3 kommentarer »

 1. Åh, tack! Jag slickar ogenerat generad i mig smicker och (goda) omdömen! 🙂

  Kommentar av Wiktzac (@wiktzac) | 12 oktober 2011 | Svara

 2. Skulle en fjärdedel av befolkningen äta LCHF skulle varenda restaurang i landet ha en LCHF-del på sin meny. 5% låter mer troligt, om än ganska högt det med.

  Kommentar av X | 25 november 2011 | Svara

  • Det har väl nästan varenda restaurang också?
   men några 25% är det inte, snarare var det 5% då och ca 10% nu plus kanske 25% som dragit ned på kolhydrater.

   Kommentar av MJ | 05 december 2012 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: