Konspirationsteorier

Sanninng eller galenskap?

Forskare skrev om LCHF – blev hotad

lchf mat

I vissa situationer kan lowcarb-dieter som LCHF och Atkins faktiskt förbättra kolesterolvärdena om överviktiga patienter går ner i vikt. Förklaringen är troligen att det blir ledigt utrymme för att lagra fett samtidigt som kroppen förbränner fettet i blodet. Läkare är numera ganska positiva till lowcarb som en metod att gå ner i vikt bland flera.

Däremot är vetenskapen enig om att den som inte bantar ska äta en kost med mycket frukt och grönt och lite kött, feta mjölkprodukter och raffinerade kolhydrater. Det finns starkt stöd för hälsovinster om man byter ut mättat fett (som rekommenderas av LCHF) mot fleromättat.

I Dietary Guidelimes 2015 har den övre gränsen för kolesterol och andelen energi från fett tagits bort, en rekommendation som numera är okontroversiell. LCHF har sedan många år fått rätt i att en fettsnål kost inte är bra.

Men LCHF-krigarna nöjer sig inte med detta. För dem fortsätter kampen mot Den Stora Konspirationen. Tonläget är detsamma som hos de sverigevänliga (rasistiska, fascistiska och nazistiska) nätkrigarna. Fakta (mänsklighetens samlade evidensbaserade kunskap) viftas bort och ens egna känslor anses mer pålitliga. För att bekräfta sina känslor läser man konspiratoriska alternativmedia. Etablissemanget, som bygger sina åsikter på fakta, anses köpta av ”dom”. LCHF-gurun Annika Dahlqvist har på fullt allvar sagt att Livsmedelsverkets kostråd syftar till att göra folk ”lagom sjuka”, så läkemedelsindustrin får sälja sina läkemedel till dem. En konspirationsteori nästan i klass med att ”sjuklövern” (inklusive Kristdemokraterna) i största hemlighet försöker införa islam i Sverige.

Den som inte är med är mot och hot används medvetet som ett sätt att tysta folk som har en annan åsikt. Man hör inte så mycket om LCHF numera, men nätarmén är tydligen fortfarande igång. En forskare som skrev om fett var tvungen att ha skydd av väktare på sin disputation. Det var inte riktigt så hon hade tänkt sig sin stora dag …

Läs här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6405808

Och här: http://www.expressen.se/nyheter/hon-forskade-om-lchf–blev-hotad/

Var står vetenskapen idag? Harvard University sammanfattar vad vi vet om fett: http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/

LCHF ska inte användas mot barndiabetes: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6404797

Alternativmedia suger http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2795&artikel=6407516

Ibland verkar LCHF-folket vara rebelliska för rebelliskhetens egen skull. Om det är något vetenskapen är överens om idag så är det att personer på norra delen av klotet behöver tillskott av D-vitamin. Rekommendationerna ligger på 10-20 mikrogram per dag och doser under 100 mikrogram (UL, Upper Limit) anses säkra. Då måste förstås en LCHF-bloggare skriva att etablissemanget far med osanning. Man behöver 100-125 mikrogram per dag, ännu mer kan vara optimalt och 50 är absolut minimum. För att kolla att man inte får biverkningar av höga doser ska man gå till vårdcentralen och kräva att få göra speciella blodprov (!), även om läkarna där ”ännu” kanske inte  förstår vad man pratar om. Vägrar läkarna kan man själv beställa test på nätet. Tabletter med över 100 mikrogram D-vitamin får inte säljas som kosttillskott (men säljs ändå) och naturligtvis är det just sådana man rekommenderas att köpa. Det kan man väl säga är att göra något väldigt enkelt väldigt komplicerat.

Om kostråden

Många LCHF-are tycks tro att Svenska Livsmedelsverket sitter vid datorn och hittar på egna kostråd. LCHF-arna har på fullt allvar krävt att SLV ska ändra sina kostråd och rekommendera alla att äta smör och bacon. Taktiken var sverigevännernas: Utmattning genom en ständig flod av upprörda, aggressiva och oförskämda kommentarer. Bloggare som skrev LCHF-kritiskt kunde få en nätarmé på sig, precis som dom som skrev något positivt om invandring.

Det blev lite komiskt när en LCHF-inspirerad kvällstidningsjournalist skrev: Nu är det bevisat att smör är hälsosamt men när jag gick in på Livsmedelsverkets sajt idag så hade dom fortfarande inte ändrat kostråden så dom rekommenderade alla att äta smör. SKANDAL!!!! En läkare som försökte ge råd till hjärtpatienter sade att hennes jobb inte var roligt längre på grund av LCHF-arméns ständiga attacker. En forskare som skrev om de odlade kolhydraternas betydelse för civilisationens uppkomst fick höra att vederbörande inte var något att hänga i julgranen. Milt uttryckt.

Till slut gick SLV i svaromål och sade att dom inte kunde rekommendera en bantningsdiet bara för att någon som gått ner i vikt med den mådde bättre. Detta skrevs i stridens hetta och raderades lite senare. SLV sitter inte och hittar på egna kostråd och man ändrar sig inte om man blir utskälld av någon. I själva verket bygger verkets råd på läget inom forskningen och framförallt NIH-texter från USA, även om de nordiska länderna hjälps åt. Min enda kritik är att Sverige ofta är lite långsammare än USA när det gäller att omsätta nya fakta i praktiska råd. Men SLV har frångått den gamla svenska modellen med ett visst antal ostmackor och falukorvar per dag. Det var länge sedan Sverige var ett land där alla såg likadana ut, levde på samma sätt och åt samma saker. Dagens kostråd kan användas över hela världen och anpassas till individens etik, kultur, religion och personliga smak. Man kan vara vegan eller jägare, kroppsbyggare eller balettdansare, ateist eller buddhist. För alla handlar det helt enkelt om att äta:

Hälsosamt protein
Hälsosamt fett
Hälsosamma kolhydrater

Svårare än så är det inte.

Nyare forskning tyder på att man kan variera proportionerna mellan protein, fett och kolhydrater ganska mycket. För att bygga muskler optimalt kan man äta dubbla dagsbehovet av protein. Om man är underviktig kan fett och kolhydrater vara ett bra sätt att få extra kalorier. Många nyblivna veganer behöver äta fett från frön, nötter och oljor för att inte rasa i vikt. Den som ska springa maraton behöver ladda upp med kolhydrater och tävlingscyklisten måste dricka söta drycker under loppet för att inte gå in i väggen. Och så vidare.

Kolhydratkällorna varierar med olika mattraditioner: Vete i Mellanöstern, ris i Asien, jams i Afrika, majs i Sydamerika och potatis i Europa och Nordamerika. Källorna till kött varierar också, få svenskar vill äta katt och hund. Folk i andra länder kan ha lika svårt att förstå grishuvuden och grisfötter på det svenska julbordet. Och en stor del av världens befolkning är vegetarianer av religiösa, kulturella eller ekonomiska skäl.

Till slut: Det normala är att inte tåla mjölk. Genom en mutation tål folk i Nordeuropa, och deras ättlingar i Nordamerika och Australien, komjölk. En liknande mutation uppstod på arabiska halvön och spreds till sydvästra Europa genom folkvandringarna. Resten av världens befolkning är mer eller mindre laktosintoleranta. Man behöver bara gå till Finland, så är detta mycket vanligare än i Sverige.

Därför finns det ingen diet som hela världens befolkning någonsin kommer att följa. Varken spettekaka eller surströmming kommer att bli obligatoriskt för alla människor på jorden. Ej heller bacon och ägg.

Apropå konspirationer så är det väl en ödets ironi att kolloidalt silver hjälper mot alt utom elallergi?

 

09 april 2016 - Posted by | lchf |

1 kommentar »

  1. Många hjärnspöken men ont om källor.
    Bäst är väl ändå hänvisningen till bloggen ”dagens diabetes” där ett ”fiktivt fall” (står i bloggtexten att det är påhittt alltså) användes som bevis för att lchf skulle vara farligt för barn med typ 1 diabetes.

    Gulligt försök ändå.

    Kommentar av MJx | 20 september 2016 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: