Konspirationsteorier

Sanninng eller galenskap?

LCHF

stephan rössner

Stephan ”Antikrist” Rössner

Ibland levererar Annika Dahlqvist och hennes LCHF-anhängare rena stollerier. Det här har AD skrivit på sin blogg:

* Människan tål inte kolhydrater och dessa ska till varje pris undvikas.
* Allt kolesterol, även det så kallade onda, är bra. Höga kolesterolvärden ska inte sänkas.
* Sjukdomen hjärtinfarkt uppstod på 1920-talet när folk slutade äta smör och började äta margarin.
* Fibrer, vitaminer och antioxidanter är skadligt eller åtminstone inte nödvändigt.
* Om man äter LCHF kan man inte bli sjuk, så det är onödigt att gå på mammografi eller vaccinera sig.
* Svininfluensan skapades av CIA och vaccintillverkarna.

Annika Dahlqvist har avslöjat en konspiration kallad Etablissemanget eller Nutritionisterna.

* Denna konspiration utgörs av Stephan Rössner, Livsmedelsverket (SLV), läkemedelsindustrin, dietisterna, margarintillverkarna och de som säljer cellulosa (spannmål).
* Genom Livsmedelsverkets kostråd gör man folk sjuka, så läkemedelsindustrin kan tjäna pengar på dem.
* Etablissemanget vill stoppa LCHF, eftersom denna kost skulle göra de ‘lagom sjuka’ patienterna helt friska.
* All forskning om LCHF stoppas av Etablissemanget, eftersom den skulle avslöja att LCHF har rätt och Etablissemanget fel.

Sverigedemokrater och LCHF-are – lika som bär?

Jag vill absolut inte beskylla LCHF-are för att vara Sverigedemokrater eller ha en fascistisk människosyn. Men det finns stora likheter i LCHF-arnas och SD-männens sätt att argumentera på nätet, se fiender överallt och tro sig vara de enda som genomskådat Etablissemangets stora konspiration. Kort sagt så är båda rörelserna vad man kan kalla sekter och konspirationsteorier. Vi har rätt och alla andra har fel. Etablissemanget försöker hindra oss från att avslöja den stora konspirationen.

Jag känner LCHF-are som är trevliga att diskutera med. Men det är personer som gått ner i vikt med LCHF, som då bara är gammal hederlig kolhydratbantning. Och om LCHF dessutom ger dem något att tro på så är väl det ett extra plus.

Det som kännetecknar någon som är fanatisk på ett negativ sätt, och det gäller både nätets ”fettkramare” (LCHF) och ”anti-muslimer” (SD/Nazister) är det här:

1. Etablissemanget konspirerar för att förstöra svenskarnas liv. Man själv gör allt för att avslöja denna konspiration.
2. Alla som inte är med är mot – man ser fiender överallt.
3. Alla som inte håller med en är okunniga. Om de tog reda på fakta skulle de tycka som man själv. ELLER så vet de att man har rätt men ljuger medvetet för att den stora konspirationen inte ska avslöjas.
4. Forskning och  statistik är skit om den inte stöder ens egna teorier. Om man tror att den stöder ens egna teorier är den däremot ett avgörande bevis för att man har rätt.

Här berättar Zac om sina erfarenheter av lågkolhydratsdebatten.

Att försöka diskutera med de fanatiska LCHF-anhängarna blir man bara väldigt, väldigt trött av. Det jag ser som negativt med LCHF är den paranoida, enkelspåriga, fanatiska och ibland helt ovetenskapliga synen på omvärlden. Att vara med i en kärleksfull sekt kan vara bra, men att vara med i en sekt som bygger på aggressivitet mot ”dom andra” tror jag inte är nyttigt.

Ledaren är ett föredöme och slår an tonen i rörelsen. Annika Dahlqvist sade att hon fick självmordstankar när en skeptikerrörelse utsåg henne till Årets Förvillare. Det tyder på att hon har tappat sinnet för proportioner. Ett annat märkligt uttalande är när folk frågade varför hon inte gick på mammografi. Svaret var att hon inte hade tid, hon måste bekämpa Livsmedelsverkets kostråd som gör folk sjuka!

Jag tror inte AD är psykotisk. Men jag tror AD har fastnat i vissa ohälsosamma tankebanor och att den som har henne som sektledare riskerar att göra samma sak.

Uppdatering 2016

Vad säger vetenskapen idag? Det finns inget tydligt samband mellan hur mycket fett man äter och hur frisk man är. Att äta mycket fett, som LCHF förespråkar, är därför inte farligt i sig. Kolesterol i ägg har också fått grönt ljus.

Däremot innebär det hälsovinster att byta ut mättat fett mot omättat, särskilt fleromättat och allra helst omega-3. LCHF förespråkar istället mättat fett som grunden för människans föda. Detta kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar och stroke.

En hälsosam kost ska i första hand bygga på växter: Frukt, grönt och fullkorn. Något LCHF förkastar eftersom det är ”farliga kolhydrater”.

Allt kött från däggdjur ska begränsas och processat kött (som bacon) helst undvikas helt. LCHF bygger i praktiken på kött, eftersom det är svårt att vara vegetarian och LCHF-are. Att äta mycket kött ökar framförallt risken för tarmcancer. Frukt, grönt och fullkorn skyddar istället mot cancer och andra sjukdomar.

Livsmedelslobbyn är mäktig – men lobbar för kött och mjölk

Om någon undrar varför Sverige inte har köttskatt så stavas svaret L-I-V-S-M-E-D-E-L-S-L-O-B-B-Y-N. LRF Mjölk lobbar just nu hårt för att kravet på att låta svenska kor vara utomhus ska tas bort, samt för statligt stöd till den olönsamma svenska mjölkproduktionen.

Samma sak gäller i USA. Det vetenskapliga förarbetet till Dietary Guidelines 2015 ger en bra sammanfattning av var vetenskapen står. Tyvärr lyckades kött- och sockerlobbyn censurera de slutliga amerikanska kostråden, så begränsningarna av kött och läsk togs bort. Livsmedelsindustrins lobby är mäktig, men den lobbar inte för det vetenskapen rekommenderar, utan för multinationella jättar som McDonalds, Coca-Cola, Pepsi och Kellogs. I USA har mjölklobbyn lyckats få in mjölk som rekommenderad måltidsdryck, trots att vetenskaplig grund för detta saknas.

Läs mer: https://www.bostonglobe.com/lifestyle/food-dining/2016/01/12/nutritionists-criticize-new-federal-dietary-guidelines/bx7b9lU5jAQ7thec97h52L/story.html
.

lchf

 

Till bloggen

1 kommentar »

 1. Hur kommer det sig att ingen av LCHF:s belackare lyckas begripa vad LCHF är för något och dessutom enbart verkar vara personer som inte kan skilja kost från de som äter den?

  Om jag plockar fram några dårar som följer SLV:s kostråd, innebär det att SLV slutar vara en myndighet och blir en sekt bestående av sådana dårar som mina exempel?
  Om vi som är kritiska till SLV:s kostråd skiter i vad dessa är och hittar på egna kostråd som vi tillskriver SLV blir det då relevant kritik av SLV?

  Dina påståenden:
  1. LCHF bygger inte på någon uppfattning om att människan inte tål kolhydrater. Kolhydrater ingår i kosten.
  2. LCHF innehåller inga rekommendationer om kolesterol över huvud taget. Att enbart det dåliga kolesterolet kan ha samband med ohälsa delar man med övriga inställningar som finns. Skillnaden är att man sett att ohälsosamma kolesterolhalter inte följer av att man äter fett eller ens kolesterol.
  3. Ingen har hävdat att hjärtinfarkt uppstod på 20-talet. Däremot sammanfaller ökningen av hjärtsjukdomar med ökning av kolhydratintaget.
  4. Vitaminer rekommenderas inom LCHF, de flesta i samma mängd som SLV och några få i högre mängd. Fibrer och antioxidanter är skadligt men är inget man rekommenderar kring utan följer automatiskt med kostråden.
  5. AD har inte påstått någon konspiration.
  6. Ja SLV:s kostråd gör folk sjuka, men det är ingen konspiration bara undermålig vetenskaplighet.
  7. Det verkar som att läkemedelsföretagen vill sälja mediciner. Därför rekommenderar de kolhydrater till diabetiker och sedan medicin för att motverka de skadliga effekterna av kolhydraterna. Det har dock inget med kostråden i sig att göra.
  8. Det är ingen som hävdat att man inte kan bli sjuk när man äter LCHF. Vad gäller påståendena om att mammografi och vaccin skulle vara onödigt så är det påhittat av Aftonbladet (AD dementerade samma dag i sin blogg) och sedan spritt av autistföreningen VoF.
  9. Svininfluensan var en snuva och CIA kunde nog bättre om de ville. Påståendet har inget med AD eller LCHF att göra. Däremot är det såklart pinsamt för t.ex. aspergarna inom VoF att allt skeptikerna sa då har visat sig stämma (som att folk skulle få autoimmuna sjukdomar av vaccinet och att bakonfebern var den mildaste influensa som någonsin fått ett namn.

  SLV rekommenderar inte bröd till varje måltid. Myten är att det skulle vara socialstyrelsen men det var bara en reklam från en brödtillverkare som sedan användes som exempel på samhällets intresse för privatlivet.

  Alla som var uppmärksamma på mellanstadiet vet att kött inte har någon miljöpåverkan (kol i kretslopp är inget utsläpp). Hur som helst så rekommenderar inte LCHF att man äter mer kött det är återigen en uppfinning av Aftonbladet. Tyvärr så har de speciella killarna i VoF svårt att skilja på aftonbladet och LCHF.

  Det finns 18 studier av högsta klass där man jämfört lågkolhydratkost med högkolhydratkost. Resultatet är 18-0 till lågkolhydratkosten när det gäller hälsa och viktnedgång.

  Om du inte hade en så paranoid, enkelspårig, fanatisk och helt ovetenskaplig syn på kost så skulle du nog kunna plocka av dig foliehatten och se vad LCHF är och vilka stöd det finns. För när SLV kommer ikapp (de är på väg) så kommer du väl antagligen också att ändra din syn?

  Kommentar av MJ | 05 december 2012 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: