Konspirationsteorier

Sanninng eller galenskap?

Vetenskapen ändrar sig när det kommer bevis

lchf-kille2

Alla vill bli smala, friska och ungdomliga. Finns det någon genväg dit, tex en diet ?

Finns det en konspiration som försöker stoppa sanningen om maten vi äter? Är forskarna köpta av läkemedels- och livsmedelsindustrin? Vad är vetenskap och vad är ovetenskap? Varför rekommenderar inte myndigheterna LCHF?

Försöker ”etablissemanget” verkligen dölja sanningen? Eller väntar läkarvetenskapen bara på tillräckligt starka bevis? Har vetenskapen ändrat sig förr? Vad visar den forskning som gjorts på LCHF?

Forskning om LCHF

När det gäller LCHF har det inte gjorts mycket forskning och därför är det svårt att ta fram vetenskapliga bevis för att LCHF fungerar. (Eller inte fungerar.) Så att LCHF-anhängarna inte har så mycket att komma med beror till stor del på att det saknas forskning om LCHF.

Läget är detsamma för alternativmedicin, meditation, healing, astrologi, feng shui och liknande. Det är MYCKET svårt att få anslag till forskning om kontroversiella fenomen. Att det saknas bevis för alternativa metoder betyder inte automatiskt att de inte fungerar. Det kan även bero på att det inte gjorts någon forskning!

Bevis för och mot LCHF är det alltså dåligt med. Istället bygger debatten ofta  på känslomässiga argument och personlig kritik – från båda sidor.

Kommer vi att få vetenskapliga bevis för (eller mot) LCHF som en väg till hälsa? Helt klart är åtminstone att vetenskapen kan ändra sig.

Vetenskapen har ändrat sig förr

För inte så många år sedan var vetenskapens budskap om motion: No pain – no gain. Om man inte nådde upp till en viss procent av maxpulsen var motionen värdelös. Man skulle klä om, träna så man blev svettig och sedan duscha. Innan man började ett så krävande program skulle man läkarundersöka sig och kolla att kroppen var tillräckligt frisk för att tåla den påfrestning motionen innebar.

Sedan några år rekommenderar vetenskapen lätt motion, gärna i form av promenader. Man behöver inte ta all motion i ett pass, varje steg under dagen räknas. (Vilket man kan göra med en stegräknare.) Om man funderar på att INTE motionera ska man läkarundersöka sig. Det krävs en stark kropp för att klara av stillasittande.

Allt det här förstod forntidens hälsoexperter. Den över två tusen år gamla läkarboken Charaka Samhita rekommenderar lätt, daglig motion. Våra förfäder var lika intelligenta som vi och kunde se vad som fick folk att må bra.

Var det bättre förr?

Kanske fanns det för länge sedan en hälsans guldålder, precis som alternativmedicinarna påstår. I mitten av 1800-talet hade i alla fall trångboddhet, urbanisering och stora sociala skillnader skapat en ofattbar misär i den råa kapitalismens Sverige. Folkhälsan var troligen sämre än någonsin tidigare eller senare.

Folk dog som flugor i den tidens Stockholm. Barnadödligheten var enorm och medellivslängden skrämmande kort. Folk plågades av sjukdomar, undernäring, vitaminbrist och löss. Då trädde den moderna läkarvetenskapen in på scenen.

Läkarvetenskapens hälsorevolution

Idag är barnadödligheten nära noll. (3 av tusen barn dör mot 200 av tusen på 1800-talet.) Vi lever mycket, mycket längre och de äldre är mycket ”yngre” nu än förr. Gamla och sjuka kan få bra livskvalitet genom blodtryckssänkande medicinering, konstgjorda leder, operationer mot grå starr, ögondroppar mot grön starr och andra moderna påfund.

De lägre klasserna slipper leva på en ensidig grötdiet, som i längden ger undernäring och bristsjukdomar.

Idag lägger istället de fattiga mer pengar på godis, läsk, skräpmat och cigarretter än de rika gör. Socialbidragstagare är den grupp som röker i särklass mest. Om man är stämplad som loser är det mänskligt att försöka trösta sig med en cigarrett och en påse chips.

Vår nya sköna värld är inget paradis, men skolmedicinen har faktiskt åstadkommit mirakel i vår del av världen. Och den positiva utvecklingen fortsätter, tex med längre livslängd, friskare åldringar och bättre läkemedel med mindre biverkningar.

Detta kan vara bra att ha i bakhuvudet när folk spyr galla över den moderna läkarvetenskapen och säger att den har förstört vår hälsa.

lchf-girl1

En konspiration?

Are Waerland och den tidiga svenska hälsorörelsen påminner en hel del om dagens LCHF-sfär. Det rådde fullt krig mellan Waerland och den etablerade läkarvetenskapen. En läkare skrev i ett debattinlägg att människan inte är skapad för att äta gräs, då skulle vi ha fyra magar som korna. På den nivån var debatten. Waerland svarade med bevingade ord som ”Mellan människan och hennes hälsa står läkaren”.

Men Are Waerland lyckades röra om i grytan och få publicitet. Hans föredrag kunde fylla Stockholms Konserthus och man talade om Waerland-feber. Man sjöng tom om hans hälsokost i den tidens stora schlagers (svensk text till Lambeth Walk):

Kruska det kan krafter ge
Vitaminer har vi me’

Och Povel Ramel sjöng om en kannibal som blev vegetarian:

Men hövdingen är sig inte mera riktigt lik
Nu har han gått över till Herr Waerlands politik

När får vi bidrag till Melodifestivalen, med texter om LCHF?

Skeptiska inlägg om LCHF-rörelsen och Annika Dahlqvist finns i de här blogginläggen från Tankebrott och Technicolor och Orsakverkan

Men även konspirationsteoretiker kan ha rätt! För att göra en lång historia kort: Idag har vetenskapen gett Are Waerland rätt i nästan allt.

På Waerlands tid trodde många att man blev sjuk av ”drag” och man tätade fönstren med klisterremsor. Idag är Waerlands åsikter om ventilation svensk byggnorm. Hans åsikter om kostfibrer en del av myndigheternas kostråd.

Vetenskapen är alltså villig att ändra sig, när bevisen är tillräckligt starka. Däremot behöver vetenskapen inte, som tidningar, hälsorådgivare och webbplatser, hoppa på de senaste trenderna för att få kunder och överleva. Livsmedelsverket kostråd handlar aldrig om trender, modedieter eller nya bantningsmetoder.

Så blir du sektledare

Vad krävs av en hälsolära för att den ska bli en trend idag?  Kanske att den:

1. Är ny.
2. Har ett enkelt och tydligt budskap.
3. Säger det folk vill höra.

Den som talar om balanserad och varierad kost talar ofta för döva öron. Börjar man tala om receptorer och autoreceptorer slutar de flesta lyssna.

Ett budskap om en ovanlig diet, gärna med någon magisk ingrediens, är roligare. En gång i tiden tände folk på kruska, groddar eller broccoli. Kanske ligger det mättade animaliska fettet i LCHF rätt i tiden, när folk blivit besvikna eller tröttnat på alla ”nyttiga” dieter?

LCHF har ett enkelt, tydligt och unikt budskap:

Äter du som myndigheterna rekommenderar blir du fet, sjuk och dör i förtid.

Äter du som LCHF rekommenderar blir du smal, frisk och håller dig ung.

Och det är ju ett glatt och trevligt budskap.

Precis som nyandliga läror tycks dieter vara dagsländornas domän. Någon som minns Tiodagarsfasta, Potatisvatten, Eat to win eller Fit for life? Nej, jag trodde väl inte det. Kommer LCHF att överleva, kanske att bli en del av den etablerade läkarvetenskapens kostråd?

Den som lever får se. Men vetenskapen brukar ändra sig när bevisen i form av högkvalitativa studier är tillräckligt övertygande. Det är faktiskt väldigt sällan man förhastar sig och måste återkalla kostråd. Så kostråden är och ska vara konservativa i betydelsen försiktiga.

Däremot utvecklas vetenskapen hela tiden. Att vara nyfiken och ha en nybörjares vilja att lära sig mer är i själva verket de viktigaste personliga egenskaperna hos blivande nobelpristagare och andra duktiga forskare.

Själv kan du vara lika nyfiken och villig att ändra åsikt. Genom magin med Internet har du hela mänsklighetens samlade kunskap en knapptryckning bort. Upptäck det stora äventyr som kallas Livet!

tjej läser om lchf

Till bloggen

Annonser

8 kommentarer »

 1. Intressant att du nämner den lågvattennivå som fanns när Are Waerland presenterade sina kostråd. Den påminner om när Stephan Rössner i tv avfärdade lchf-kost med motivering att man lika gärna kan gå ned i vikt genom att äta hallonbåtar och stå på huvudet och joddla. Idag skriver Annika Dahlqvist i sin blogg om att hennes trovärdighet har blivit ifrågasatt (http://tinyurl.com/trovardig). Man kan konstatera att debatten är infekterad och att två läger kämpar om behålla eller erövra trovärdigheten. Om det finns en objektiv sanning, kan den då vara en kompromiss mellan dessa två diametrala ståndpunkter? Verkar osannolikt, och då har endera parten rätt och den andra parten fel.

  Kommentar av Mats Eriksson | 26 augusti 2009 | Svara

 2. Om man som Annika Dahlkvist står utanför etablissemanget får man vara beredd på att bli ifrågasatt. Då får man väga sin ord och vara försiktig med att kasta omkring sig felaktigheter. Annika Dahlkvist skjuter vilt från höften och rapar ur sig massa skit. Under en föreläsning hävdade hon till exempel att det som säljs som rapsolja inte är rapsolja utan palmolja. Vad har hon för belägg för det? Jo, att rapsolja inte skulle vara flytande!!!??? Lyssna själv på Youtube vid ungefär 3.00-3.30. http://www.youtube.com/watch?v=QpsvuUf9jAc

  Kommentar av Bengt F | 26 augusti 2009 | Svara

 3. Skojjar du ?

  Det säger hon väll ändå inte, hon pratar om de margariner vi har idag inte innehåller rapsolja utan palmolja.

  Att industrin raffinerar palmolja med estrar är väll kanske inte direkt någon nyhet…
  Att de har mage att påstå att det är rapsolja är väll kanske istället lite magstarkt.

  Att de dessutom (I Becels fall) påstår att det finns medicinska effekter (som inte kunnat påvisas alls) är ju direkt bedrägligt.

  Men förvisso hon borde kanske inte skjuta ut hakan utan att ha mer forskning i ryggen.

  Kommentar av Peter | 04 september 2009 | Svara

 4. Bengt: Du får nog lyssna på intervjun igen, och vara lite mer uppmärksam på vad hon säger. Om det är någon som rapar ur sig felaktigheter och skjuter från höften så är det ju du!!!

  Kommentar av Mats Eriksson | 05 september 2009 | Svara

 5. LCHF kosten med mycket protein och fett kan nog hjälpa en dek med en del hälsoproblem (för att den är bättre är skräpmat och husmanskost) men blanda inte ihop det med waerlandkost. Han skulle bli förgrymmad.

  LCHFkost ökar risken för cancer och hjälpkärlsjukdom. Detta kommmer att bli med känt i framtiden. Kolhydrater är vår naturliga föda men det gäller att välja RÄTT kolhydrater.

  Kommentar av Eric | 20 maj 2011 | Svara

 6. Eric:

  Är kolhydrater vår naturliga föda??? Utveckla gärna, för det har jag aldrig hört förut…

  Kommentar av NN | 26 november 2012 | Svara

  • Skämtar du? Okej: Om man undersöker gamla skelett ser man att människan ätit kolhydrater. Man kan även se hur olika folkslag äter idag och i större delen av världen lever man på kolhydratsdieter. Hjärnan är konstruerad för att drivas med kolhydrater. Vi är allätare och inte rovdjur som katter.

   Kommentar av Roger Krook | 26 november 2012 | Svara

 7. Jag har själv blivit frisk ifrån mina ledinflammationer med LCHF (något vården inte lyckades med) och vi blir och fler som blir friska av denna kost. LCHF är likt den kost vi är anpassade för. Ju mer tiden går så visar mer och mer studier att Annika Dahlqvist hade rätt. Annika Dahlqvist kommer i framtiden ses som den som var med och startade hälsorevolutionen som vände den negativa trenden sedan 80-talet och istället förbättrade folkhälsan. Tack Annika för det du gör, du är en hjälte och borde bli utsedd till årets svensk.

  Kommentar av frewal | 22 december 2013 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: