Konspirationsteorier

Sanninng eller galenskap?

HOMO

homosexuell konspiratör


Förr sade man: Det finns bara tre globala konspirationer. Katolska kyrkan, Esso Oil och de homosexuella. Under 1950-talet var Sveriges motsvarighet till USA:s kommunistsammansvärjning den svenska homofilsammansvärjningen. Den har gått till historien genom den så kallade rättsrötan, Kejne-affären och Haijby-affären. Denna konspiration hade sina tentakler inne i både regeringen och kungahuset.

I Kejne-affären anklagades Gustav V och kyrkoministern för att vara homosexuella. Pastor Kejne talade med en pojke som sade sig ha blivit homosexuellt utnyttjad på ett ungdomshem. När Kejne började privatspana upptäckte han ”existensen av ett mäktigt homosexuellt brödraskap som kan ha Sveriges öde i sina händer”. Han ansåg sig sedan bli utsatt för en ”knivfälla” där polisen försökte sätta dit honom själv för homosexualitet, samt ett mordförsök med en förgiftad apelsin. Liberala media tog Kejnes parti och anklagade den socialdemokratiska regeringen för att vara delaktig i konspirationen. Det tillsattes kommissioner och debatten var upprörd, men än idag är det svårt att veta vad som verkligen hände.

I Haijbyaffären var det Gustav V som anklagades. Haijby påstod att han som ung blivit utnyttjad av Kungen när han sålt majblommor till honom och att förhållandet sedan hade fortsatt. Hovet betalade ut en hel del pengar för att få Haijby tyst, men mycket tyder på att han helt enkelt var mytoman. Och som någon sade, med sina kontakter borde Gustav V ha kunnat få tag på någon yngre och snyggare.

En allmän uppfattning var att det fanns en omfattande pojkprostitution och att ”höga herrar” utnyttjade unga prostituerade pojkar och skyddade landets homosexuella män. Homosexuell pojkprostitution är en del av handlingen i ungdomsfilmen Fartfeber från 1953. Homosexualitet hade blivit laglig 1944, men den stora homofobin grasserade under 1950-talet.

Tron på denna konspiration självdog sedan ganska snabbt, ungefär som den amerikanska kommunistskräcken.

Till bloggen

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: